458 handelaars betrapt omdat ze cash of elektronische betaling weigeren

De voorbije maanden hebben inspecteurs van de federale overheid honderden handelaars betrapt die weigeren om hun klanten cash of elektronisch te laten betalen. Sinds 1 juli vorig jaar is het voor handelaars nochtans verplicht om minstens een elektronische betaalmogelijkheid aan te bieden. Cash betalen mag ook niet geweigerd worden. De cijfers komen van staatssecretaris voor Consumentenzaken Alexia Bertrand (Open VLD).

Sinds 1 juli 2022 jaar zijn handelaars en vrije beroepen verplicht om minstens Ć©Ć©n elektronische betaalmogelijkheid aan te bieden aan hun klanten. Dat kan de bankkaart zijn, maar bijvoorbeeld ook de betaal-app Payconiq op de smartphone. Tegelijkertijd mogen handelaars ook geen klanten weigeren die met cash geld willen betalen.

Maar niet elke handelaar lijkt zich daaraan te houden. Tussen 1 juli 2022 en 1 augustus 2023 kreeg de Economische Inspectie 443 meldingen van klanten voor het weigeren van cash betalingen en 2.295 meldingen voor het weigeren van elektronische betalingen.

In diezelfde periode voerde de Economische Inspectie 3.961 controles op de betaalmogelijkheden uit. De inspecteurs stelden 458 inbreuken vast, die geleid hebben tot 433 waarschuwingen en 27 processen-verbaal. De controles gebeurden niet enkel op basis van meldingen van klanten, zoals in 2022 nog het geval was, maar werden ook systematisch uitgevoerd.

Bij een controle worden handelaars en vrije beroepen erop gewezen dat ze verplicht zijn om duidelijk te maken welke betaalmiddelen beschikbaar zijn. Op die manier vermijden ze dat klanten aan de kassa voor onaangename verrassingen komen te staan.

Wat moet je doen als je niet elektronisch of cash mag betalen?

Maak de handelaar eerst attent op de verplichting om beide aan te bieden. Blijft de handelaar een betaalwijze (contant of elektronisch) weigeren of rekent die extra kosten aan, dan kan je dat als consument melden via hetĀ meldpuntĀ van de FOD Economie.

Op basis van die meldingen kan de Economische Inspectie van de FOD Economie beslissen een onderzoek in te stellen om een einde te maken aan die praktijken.

Meest gelezen