Paul Van Landeghem

Nieuw dagcentrum voor mensen met verstandelijke beperking op Antwerpse Linkeroever

Op Linkeroever in Antwerpen wordt Katrinahof ingehuldigd, een nieuw dagcentrum voor mensen met een verstandelijke beperking. Ze krijgen er therapie en helpen ook mee met het onderhoud van het bos aan de Middenvijver. Elke dag gaan er een 100-tal mensen naartoe. 

Het nieuwe dagcentrum Katrinahof aan de Blancefloerlaan op Linkeroever, dat om 15 uur vanmiddag feestelijk wordt geopend, richt zich tot mensen met een verstandelijke beperking. "Dat zijn mensen die hulp nodig hebben om de kloof te overbruggen tussen wat zij kunnen en wat onze ingewikkelde maatschappij vraagt", vertelt directeur Eric Janssens. "Onze medewerkers zijn vooral opvoeders, maar we hebben ook orthopedagogen en paramedici in dienst." De gebruikers, zoals de mensen met een verstandelijke beperking worden genoemd, kunnen kiezen uit verschillende activiteiten, zoals zeefdrukken maken, soep maken of groenonderhoud. 

Paul Van Landeghem

Elke dag komen zo'n 100 mensen naar het nieuwe dagcentrum, al dan niet voltijds. De meesten van hen wonen nog thuis en worden opgepikt door mini-busjes. Eén van hen is Lorenzo, die enthousiast is over het nieuwe centrum. "Ik vind het hier kei mooi", zegt hij. Samen met andere cliënten onderhoudt hij het bos aan de Middenvijver. "Daar maai ik onkruid en doe ik het gras af, dat is plezant. Ik hou van planten en heb heel veel vrienden hier."

De groene omgeving biedt heel wat mogelijkheden. "Voor veel van onze gebruikers heeft deze rustige groene omgeving veel kwaliteiten die in het verlengde liggen van wat ze nodig hebben", zegt de directeur. "Het ligt vlakbij het grote, groene gebied dat nu gecreëerd wordt. Daar ligt Blokkersdijk en de Middenvijver, het park zal het Wilde Westen heten. En ons centrum vormt de toegangspoort tot dat groene gebied. In de toekomst zullen wandelingen van hieruit kunnen vertrekken en in onze cafetaria zullen wandelaars een koffie kunnen komen drinken."

Het gebouw werd volledig gerenoveerd met eigen middelen en de steun van sponsors
Paul Van Landeghem

Oorspronkelijk werd het gebouw gebruikt door de scouts in de jaren 70. "Het gebouw was toen zijn tijd vooruit en heeft veel troeven. Het is allemaal gelijkvloers, in totaal 1.250 vierkante meter, en heeft veel verschillende lokalen. Maar toen wij het leerden kennen, enkele jaren geleden, was het tot op de draad versleten en toe aan renovatie. De scouts konden dat niet allemaal alleen dragen. We hebben dan sponsors gezocht en zo alles kunnen renoveren." De scouts mogen het terrein ook nog altijd gebruiken. 

Katrinahof had al een andere locatie op Linkeroever, aan de Fromentinstraat. "Daar wonen een 30-tal mensen. Maar de plaats daar werd te beperkt, vandaar dat we met een nieuwe campus zijn gestart aan de Blancefloerlaan. Wij vangen mensen op vanuit Antwerpen stad, Beveren, Zwijndrecht en Sint-Niklaas. In totaal helpen we zo'n 450 mensen", besluit Janssens.  

Paul Van Landeghem

Meest gelezen