Direct naar artikelinhoud
Dopingschandaal

Rusland uitgesloten van Paralympische Spelen

Medailles van de Spelen van Sochi.

Het Internationaal Paralympisch Comité heeft de Russische sporters uitgesloten van de Paralympische Spelen. De Russische valide atleten mochten wel meedoen aan de Olympische Spelen.

De Russische sport heeft te maken met een omvangrijk dopingschaal. De afgelopen weken werd bekend dat Russische sporters door de Russische staat aan doping worden geholpen. De president van het IPC sprak ongewoon harde woorden over de Russische praktijken die volgens hem "een ongekende aanval op schone atleten zijn". Wel gaf hij aan sympathie te hebben voor Russische atleten die door de schorsing worden getroffen.

Rusland heeft heeft aangekondigd om tegen de uitsluiting in beroep te gaan bij sporttribunaal CAS.

Eerder werden de Russische valide sporters gespaard. Ondanks dat het Internationaal Olympisch Comité voorwaarden stelde (zoals het hebben van dopingvrij verleden) doen veel Russische sporters toch mee aan de Spelen van Rio.

Schokkend rapport

Dopingautoriteit WADA presenteerde vorige maand een een schokkend rapport over het dopinggebruik onder de Russen. Via een uitgebreid door de staat georganiseerd dopingprogramma werden honderden Russische topsporters in vele zomer- en wintersporten in staat heeft gesteld om verboden middelen te gebruiken.

Gedurende die periode zorgde het Russische ministerie van Sport ervoor dat de ten minste 312 positieve testen van Russische topsporters werden verduisterd. Het dopinglaboratorium van Moskou had de opdracht elke test te melden, opdat de onderminister van Sport na overleg met coaches en sportbestuurders kon beslissen wat hij zou doen met de uitslag: wegmoffelen of laten vervolgen.