Oekraïens leger claimt groot succes bij ‘operatie Krabbenval’: “hoge” commandanten van Russische marine gedood

Bij de aanval op het hoofdkwartier van de Russische vloot op de Krim gisteren, zijn hoge commandanten van de Russische marine gewond geraakt of gedood, zegt het Oekraïense leger. Concreet is het leger niet. Het spreekt over “tientallen” doden en gewonden aan Russische zijde. Volgens onbevestigde berichten in Oekraïense media zou Admiraal Viktor Sokolov, commandant van de Russische Zwarte Zeevloot, om het leven zijn gekomen.

wver
Bron: Reuters, BBC

“De details van de aanval zullen zo snel mogelijk bekendgemaakt worden”, meldt het leger in Kyiv, dat in een mededeling gewag maakt van doden en gewonden onder de “bezetters”, onder wie “hoge” commandanten van de Zwarte Zeevloot. Volgens het leger vond de aanval plaats “tijdens een vergadering van leiders van de Russische marine”.

Operatie Krabbenval

De door Rusland geïnstalleerde autoriteiten zeiden aanvankelijk dat de luchtafweer raketten uit de lucht had geschoten en dat er daardoor brokstukken uit de lucht vielen. Later bleek dat de aanval een stuk succesvoller was dan dat. Kyiv noemt de operatie ‘Krabbenval’ en zegt dat het opzettelijk toesloeg tijdens een belangrijke vergadering.

Er zouden bij de aanval negen mensen om het leven zijn gekomen en zestien gewonden zijn gevallen. Een van de gewonden zou kolonel-generaal Alexander Romanchuk zijn. Zijn toestand zou kritiek zijn.

(Lees verder onder de post)

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

LEES OOK. Bruno Beeckman peilt vanuit Boechout de stemming in Rusland: “Een van onze kameraden bengelde aan een balk, de zoveelste. Toen zijn we gevlucht”

“Kolonel-generaal Alexander Romantsjoek is zwaargewond geraakt, terwijl stafchef luitenant-generaal Oleg Tsekov bewusteloos is”, laat Kyrylo Boedanov, het hoofd van de Oekraïense militaire inlichtingendiensten, weten aan Voice of America. Het bericht over de dood van admiraal Viktor Sokolov kan Boedanov niet bevestigen.

Intussen zijn ook nieuwe beelden opgedoken van een raketinslag op het hoofdkwartier van de Russische Zwarte Zeevloot op de Krim. In het filmpje, een fragment van zeventien seconden, is te zien hoe een projectiel inslaat op het gebouw, terwijl de vlammen al uit het dak slaan.

LEES OOK. Biden staakt verzet tegen levering langeafstandsraketten en belooft Zelensky felbegeerde projectielen die moeiteloos de Krim kunnen bereiken: “Verrassende wending”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER