Vlaams Parlementslid Els Ampe stapt uit Open Vld tijdens congres: “Er is een grens overschreden”

Els Ampe levert haar partijkaart van Open Vld in en zetelt voortaan als onafhankelijk parlementslid in het Vlaams parlement. Aanleiding is de stemming op het congres om de statuten tijdelijk te wijzigen voor de voorzittersverkiezing. Eerder deze maand stapte ze al uit het partijbestuur van de Vlaamse liberalen uit onvrede met de organisatie van de verkiezing van de nieuwe voorzitter.

pl wver
Bron: BELGA

Het Open Vld-congres in Brussel heeft het voorstel om af te wijken van de partijstatuten - en om een tijdelijke voorzitter aan te duiden die aanblijft tot aan de gemeenteraadsverkiezingen van 2024 - met de nodige tweederdemeerderheid goedgekeurd.

Dat betekent dat de zowat 700 aanwezige leden in de VUB-aula kunnen overgaan tot de stemming voor een van de drie kandidaten: waarnemend voorzitter Tom Ongena, theater- en opiniemaker Vincent Stuer en gewezen jongerenvoorzitter Bert Schelfhout. Wie het haalt, volgt Egbert Lachaert op als partijvoorzitter. Lachaert zelf, die niet aanwezig was, stapte in juni onverwacht vervroegd op.

Circus

Het was geen geheim dat Ampe niet gelukkig was met de manier waarop de voorzittersverkiezingen bij Open Vld werden georganiseerd. Volgens haar hadden er volwaardige verkiezingen moeten plaatsvinden waarbij alle leden de kans zouden krijgen om (digitaal) te stemmen. Eerder deze maand stapte Ampe al uit onvrede over de procedure uit het partijbestuur. Ze sprak van “nepverkiezingen” en “een circus”.

Dat de leden zich zaterdag op het congres toch hebben uitgesproken voor een afwijking van de statuten, was voor haar de druppel die de emmer deed overlopen. “Dan moet ik mijn conclusies trekken”, zegt Ampe. Zij blijft erbij dat de verkiezing van zaterdag niet correct is verlopen en is beïnvloed door de partijtop “door het inleggen van bussen en ronselen van mensen van kabinetten”.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

“Er wordt niet naar de basis geluisterd”

“Er is een grens overschreden”, zegt ze. “Er wordt niet naar de basis geluisterd.” Eerder leefde ze ook al in onmin met de eigen afdeling in Brussel. Het zag er sowieso al niet naar uit dat ze een verkiesbare plaats zou krijgen.

Ampe is zowat 20 jaar actief bij de Vlaamse liberalen. Ze zetelde tussen 2004 en 2019 in het Brussels Parlement. Tussen 2013 en 2018 was ze ook schepen in Brussel en sinds 2019 zetelt ze voor Open Vld in het Vlaams Parlement. Daar zal ze voortaan als onafhankelijke zetelen. Op X, het vroegere Twitter, zegt Ampe dat ze in het parlement wil verder werken onder de naam ELS wat dan staat voor “Economisch, Liberaal en Sociaal”. Of dat de voorbode is van een eigen partij of beweging is onduidelijk.

© BART DEWAELE

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER