Chemiebedrijf 3M reageert op stillegging na nieuw PFAS-incident: “Wij hebben gerapporteerd aan de overheid”

Zwijndrecht -

Het chemiebedrijf 3M in Zwijndrecht zegt zelf de overheid op de hoogte te hebben gebracht van de emissies van PFAS. “3M Belgium evalueert onze opties om het stoppen van alle PFAS-productieprocessen in Zwijndrecht verder te versnellen”, klinkt het bij het bedrijf.

Sacha Van Wiele

LEES OOK. Minister legt productie bij 3M in Zwijndrecht stil na illegale uitstoot PFAS

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) meldde vrijdag dat een productieproces met PFAS bij het bedrijf 3M is stilgelegd. Dat gebeurde omdat er deze week vastgesteld werd dat er een illegale uitstoot van PFAS was. “Ik gaf intussen ook opdracht om na te gaan hoelang 3M zelf op de hoogte was hiervan zonder de overheid te informeren”, aldus Demir.

Het bedrijf 3M reageert nu op die stillegging. “Overeenkomstig onze wettelijke verplichtingen heeft 3M Belgium onlangs zelf data gerelateerd aan onze PFAS-productieprocessen op de Zwijndrechtse vestiging gerapporteerd aan de relevante Vlaamse regelgevende overheden”, laat het bedrijf weten. “Terwijl we in gesprek blijven met de instanties, hebben we, voor nu, alle PFAS-productieprocessen op de Zwijndrechtse vestiging tijdelijk stopgezet.”

LEES OOK. Burgemeester van Zwijndrecht over nieuw PFAS-incident bij 3M: “Hoe betrouwbaar is de bedrijfsleiding?”

Productie sneller stoppen?

3M herhaalt het engagement om tegen eind 2025 te stoppen met de productie van PFAS. “Ook zullen wij toewerken naar het stopzetten van het gebruik van PFAS in onze producten. 3M Belgium evalueert de opties om het stoppen van alle PFAS-productieprocessen in Zwijndrecht verder te versnellen. We wensen samen te werken met de regelgevende instanties om dit proces ordelijk te maken voor onze werknemers en klanten uit belangrijke sectoren wereldwijd”, klinkt het bij 3M.

3M Belgium benadrukt dat het haar waterzuiveringstechnologie in Zwijndrecht verderzet om de historische verontreinig van PFAS in het grondwater aan te pakken.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen