Protestactie van Extinction Rebellion in Gent voorbij: 14 actievoerders opgepakt, rijweg weer vrijgemaakt

De Gentse politie heeft 14 mensen opgepakt tijdens een protest van Extinction Rebellion. De milieugroep blokkeerde zaterdagmiddag de R40 in Gent. Bijna 150 demonstranten waren aanwezig. Met de actie herhaalt de milieugroep haar eis: een einde aan alle fossiele subsidies. Intussen is de rijweg weer vrij.

Rond de middag verzamelden de demonstranten van Extinction Rebellion Gent in het Citadelpark. Daarna wandelden ze naar de R40, de ring van Gent, om het kruispunt met de Groot-Brittanniëlaan te blokkeren. 

Het protest verplaatste zich naar het kruispunt van de Martelaarslaan met de Bernard Spaellaan. Bij de Delhaize gingen enkele aan elkaar vastgemaakte demonstranten liggen op het wegdek. De politie liet dat in eerste instantie toe, maar kwam later toch tussen toen een vrachtwagen van Delhaize de parking wou oprijden.

Uiteindelijk werden een 14 demonstranten opgepakt door de politie. Het kruispunt werd daarna weer vrijgegeven. Het verkeer kan ook weer in beide richtingen door.

BEKIJK - Demonstranten van Extinction Rebellion bezetten kruispunten in Gent:

Videospeler inladen...

Niet de eerste keer

De zogenaamde 'picknick blokkade' is niet het eerste protest van de milieubeweging. Het is de vierde keer dat ze de ring van Gent versperren. Hun eis blijft ongewijzigd. Ze willen dat de overheid en het stadsbestuur geen subsidies meer geven aan de fossiele industrieën. Daarom trekken ze de straat op.

"Elk jaar gaat er minstens 13 miljard euro van ons belastinggeld naar de meest vervuilende en winstgevende bedrijven", zegt demonstrant Annelies. Ze trekt aan de alarmbel en kijkt naar de politici. "Doe iets. Schaf die subsidies af en geef het geld aan de kinderopvang, openbaar vervoer en huisvesting."

Ook in Nederland is er protest van de milieubeweging. Sinds 9 september voert Extinction Rebellion dagelijks actie in Den Haag. Daar blokkeren ze de A12. De actiegroep wil doorgaan tot de overheid stopt met het steunen van de fossiele industrie.

Meest gelezen