Klimaatactivisten van Extinction Rebellion blokkeren Gentse stadsring

In Gent blokkeren zaterdagmiddag bijna 150 activisten van de milieugroep Extinction Rebellion de stadsring. Met de actie herhaalt de milieugroep haar eis: een einde aan alle fossiele subsidies. De Gentse politie is aanwezig om het verkeer om te leiden.

al
Bron: Belga

Rond de middag verzamelden de demonstranten van Extinction Rebellion Gent in het Citadelpark. Daarna wandelden ze naar de R40, de ring van Gent, om die te blokkeren. De zogenaamde ‘picknick blokkade’ is niet het eerste protest van de milieubeweging. Het is de vierde keer dat ze de ring van Gent versperren.

Hun eis blijft ongewijzigd. Ze willen dat de overheid en het stadsbestuur geen subsidies meer geven aan de fossiele industrieën. Daarom trekken ze de straat op. ‘Elk jaar gaat er minstens 13 miljard euro van ons belastinggeld naar de meest vervuilende en winstgevende bedrijven’, zegt demonstrant Annelies. Ze trekt aan de alarmbel en kijkt naar de politici. ‘Doe iets. Schaf die subsidies af en geef het geld aan de kinderopvang, openbaar vervoer, huisvesting, …’

Bij het protest zaterdagmiddag zijn ongeveer 150 mensen aanwezig. Dat bevestigt de Gentse politie die aanwezig is om het verkeer om te leiden. Ook andere organisaties zoals Greenpeace, Scientist Rebellion en Grootouders voor het Klimaat zijn betrokken bij het protest.

Ook in Nederland is er protest van de milieubeweging. Sinds 9 september voert Extinction Rebellion dagelijks actie in Den Haag. Daar blokkeren ze de A12. De actiegroep wil doorgaan tot de overheid stopt met het steunen van de fossiele industrie.