Zo houd je verse kruiden op je aanrecht het langst goed
Verse kruiden zijn helemaal ingeburgerd én onmisbaar in de keuken. Want zonder dille tover je toch geen lekkere zalmsaus op tafel? En met basilicum maak je pesto die tien keer lekkerder is dan de versie uit een potje. Maar wanneer gebruik je welke kruiden? En wat is de beste bewaarmethode om die plantjes zolang mogelijk te laten meegaan? “Deze kruiden verliezen hun smaak als je ze verwarmt.”
Verse kruiden liggen nog maar zo’n dertig jaar in de supermarkt. In de jaren 90 vond je er bieslook en basilicum, maar met de opkomst van kookprogramma’s op tv doken rond 2000 steeds meer kruidenplantjes op het aanrecht op. Tegenwoordig liggen er in de supermarkten zo’n veertien soorten kruiden, versneden als snijkruiden in plastic bakjes of in pot.
Snijkruiden groeien van maart tot en met september buiten in de volle grond, de rest van het jaar komen ze uit het buitenland. Potkruiden groeien het hele jaar door binnen in de serre. Met vertical farming onder ledlicht, op water of op eb-en-vloedtafels die dagelijks vollopen en de planten van onderaf van water voorzien.
Als de houdbaarheidsdatum verloopt, kun je versneden kruiden het beste bewaren in een ijsblokjesvorm.
Grofweg zijn er twee soorten, in te delen in de hardheid van het blad. Kruiden met zachte blaadjes zoals basilicum, bieslook, dille, dragon, kervel, koriander en peterselie kun je beter niet verwarmen, dan verliezen ze hun smaak. Kruiden met harde blaadjes zoals laurier, munt, oregano, rozemarijn, salie en tijm hebben tijd en warmte nodig om hun aroma af te geven. Je bakt ze daarom altijd even mee.
Volgens teler Erik Buysman kun je het beste verse kruiden in pot kopen. Behalve dat ze mooi op je aanrecht staan en lokaal geteeld worden, blijven ze langer goed. “Zet je plantje altijd op een lichte plek en geef van onderaf water”, tipt de teler. “Zet de pot op een schoteltje met water, laat de plant 10 minuten drinken en zet hem daarna weer droog op de vensterbank.” Hoe vaak je dat precies doet? “In de zomer drie tot vier keer per week en in de winter twee tot drie keer. De kluit moet licht vochtig blijven en niet uitdrogen.”
Bewaren in de vriezer
Versneden kruiden kun je, als hun houdbaarheidsdatum verloopt, het beste bewaren in een ijsblokjesvorm. Mix de kruiden eerst met voldoende olie in een blender of keukenmachine. Giet het olie-kruidenmengsel vervolgens in de vorm en giet er nog een beetje olie over. Daarna zet je ze in de vriezer. De kruiden zijn dan zo’n zes maanden houdbaar. Ontdooi ze door ze al roerend in een gerecht te verwarmen.
Groeitijd van een kruidenplant
Verse, zachte kruiden ontkiemen meestal in twee tot drie dagen, harde kruiden in zo’n tien dagen. Vervolgens duurt het gemiddeld rond de dertig dagen voordat ze zijn volgroeid tot een volwassen plant.
Sommige harde kruiden zijn gedroogd ook goed
Veel verse kruiden zijn ook te koop in gedroogde variant. Bij sommige harde kruiden, zoals laurier en oregano, smaakt dat best goed. Alle andere kruidenblaadjes krijgen iets muffigs en verliezen smaak als ze gedroogd worden. Je koopt die dan ook beter vers.
Nieuwe smaken
Ben je op zoek naar andere soorten verse kruiden dan die uit de supermarkt? Bijvoorbeeld de nootachtige rode shiso (notenkruid), chocolademunt of citroenmelisse? Bij de betere tuincentra en via online shops zijn diverse soorten verkrijgbaar.
Kruiden met zacht blad
Basilicum: Aromatische en pittige plant, veelgebruikt in de Italiaanse keuken. Onmisbaar in de driehoeksverhouding met tomaat en mozzarella, maar ook in pesto, pasta of pizza. Tip: knip de takjes met de grootste blaadjes eerst weg, dan hebben de kleine bladen ruimte om te groeien.
Bieslook: Deze lange sprietjes hebben een onmiskenbare ui-smaak. Met een schaar makkelijk te knippen, lekker over eigerechten of als finishing touch op een boterham met kaas.
Dille: Subtiel kruid met fijne, zachte naalden dat heerlijk aromatisch, zoet en kruidig smaakt. Fantastisch bij zalm, maar ook in ei-gerechten.
Dragon: Licht anijsachtig kruid met lange, dunne blaadjes. Dé smaakmaker in bearnaisesaus, maar ook lekker in aardappelpuree of met kip.
Kervel: De smaak van kervel is lichtzoet en anijsachtig, het prikt een beetje achter in je keel. Je koopt het bij de groenteboer. Kun je geen kervel vinden? Vervang het dan door peterselie.
Koriander: Lijkt goed op peterselie, maar smaakt anders: uitgesproken bitterzoet, wat sommigen heerlijk vinden en volgens anderen aan zeepsop doet denken. Lekker in Midden-Oosterse en Aziatische gerechten zoals soep of curry.
Peterselie: Fris kruid, verkrijgbaar in de soorten plat of krul. Kies voor platte peterselie als je een verfijnde, hartige smaak wilt geven aan een gerecht. Krulpeterselie is veel minder aromatisch, gebruik dat eventueel als garnering.
Selderij: Bladselderij komt van dezelfde familie als bleek- en knolselderij. Het smaakt iets sterker dan peterselie. Dit zachte kruid kun je wél meekoken, in bijvoorbeeld erwtensoep.
Kruiden met hard blad
Laurier: Eet deze bladen niet rauw, dan hebben ze geen uitgesproken geur of smaak. Eenmaal mee gegaard in een stoofpot of bouillon geven ze een bijzonder vol aroma.
Munt: Lekker fris, heeft een mintsmaak en is veelzijdig in gebruik. Bij hartige gerechten zoals vlees en salades, maar ook in zoete dranken en gerechten zoals smoothies, thee, cocktails en zelfs ijs.
Oregano: Heel aromatisch en kruidig, veelgebruikt in de mediterrane keuken. Goede combinatie met bijvoorbeeld kip en gegrilde groenten. Net als laurier wordt oregano ook gedroogd gebruikt, bijvoorbeeld op een zelfgemaakte pizza.
Rozemarijn: De naalden van rozemarijn geven een vol aromatische geur en smaak, en zijn een goede tegenhanger bij vlees of aardappels. Gebruik niet te veel: rozemarijn overheerst snel.
Salie: Is direct te herkennen aan de viltachtige blaadjes. Het is heel aromatisch, smaakt bitterzoet, aards en heeft hinten van eucalyptus. Heerlijk om kort op laag vuur te bakken in wat boter en te serveren bij pasta.
Tijm: Het is altijd even prutsen om de blaadjes van het takje af te krijgen. Maar eenmaal eraf geritst, is de bijzondere aromatische smaak meer dan de moeite waard. Top in combinatie met vlees en gegrilde groenten. Verrassend als garnering in een cocktail.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Luc Bellings test 10 keer balletjes in tomatensaus en deelt een 0/10 en 8/10 uit: “Lekkere vleessmaak en goed gekruide saus”
-
HLN Shop
“Gebruik er verschillende door elkaar”: podoloog geeft raad bij het kiezen van jouw perfecte wandelschoenen
Bij velen onder ons kriebelt het al om deugddoende tochten te maken in het groen. Ben je nog geen volleerd wandelfanaat, maar wil je graag de draad oppikken? Trek dan een instapmodel wandelschoenen aan je voeten. HLN Shop gaat na met welk schoeisel je als beginnend wandelaar - figuurlijk dan - over rozen loopt. -
PREMIUM
Studies tonen antidepressief effect van saffraan: hoe kan je het gebruiken om je beter in je vel te voelen?
Heel wat exotische keukens gebruiken saffraan om gerechten als risotto of biryani hun typische smaak en kleur te geven. Maar ook de traditionele geneeskunde gebruikt het, want extracten van het ‘rode goud’ zouden een verschil maken bij milde tot matige depressies. Hoe groot is dat effect? Hoeveel saffraan moet je dan eten? En zou het een volwaardig alternatief voor antidepressiva kunnen zijn? Professor farmaceutische wetenschappen Dr. Luc Pieters (UAntwerpen) licht toe. “Om een goede werking te garanderen, moet saffraan bepaalde stoffen bevatten.” -
-
PREMIUM
Spaghetti bolognese beu? 5 pastagerechten met een twist van HLN-chef Jelle Beeckman
-
PREMIUM
Van Heinz tot Boni: welke ketchup is lekker én gezond? Diëtist Michaël Sels test er 10 en buist er 2: “Dit is meer gelei dan saus”
Ketchup is lekker bij frietjes, burgers, hotdogs en croques. En het is volgens velen gezonder dan mayonaise. Maar klopt dat ook? Welke fles uit de winkel is goed van smaak, maar ook relatief gezond qua ingrediënten? Diëtist Michaël Sels (UZA) proeft tien merken en schrikt van de suikergehaltes, behalve bij drie flessen: “Een dérde van deze ketchup is suiker. Het is bijna een karamelsaus.” -
vtwonen
Hoeveel op tien scoor jij? Dit zijn de vaakst vergeten zaken tijdens het schoonmaken
Stoffen, dweilen, stofzuigen… schoonmaken is misschien niet je favoriete hobby. Toch moet het regelmatig gebeuren en heb je waarschijnlijk een eigen routine die bij jou en je woning past. De kans is echter groot dat je alles op automatische piloot doet. Dan kan je, zo weet vtwonen.be, al eens iets vergeten. De onderstaande zaken worden het vaakst over het hoofd gezien. -
EU verspilt elk jaar drie miljoen ton kippenveren: zouden we ze misschien kunnen opeten?
-
PREMIUM
“Hier komt een maaltijd zelden meermaals op tafel”: hoe kookt Kathleen voor 5 personen zonder uren in de keuken te staan?
-
PREMIUM
Zijn verse groenten gezonder dan diepvries? En maakt spinazie je sterk? Voedingsexperts scheiden 6 feiten van fabels
Iedere dag hoor je wel een voedingsexpert verkondigen dat we voldoende groenten moeten eten. Maar is de ene soort gezonder dan de andere? Vermijd je beter groenten uit de diepvries, en krijg je van spinazie effectief meer spierballen? Een voedingsprofessor, diëtist en landbouweconoom scheiden zes feiten van fabels. “Het is een foute redenering dat seizoensgroenten altijd goedkoper zijn.” -
PREMIUM
Zo maak je de lekkerste vol-au-vent volgens Piet Huysentruyt: “Voor de balletjes is dit soort gehakt de beste keuze”
Vol-au-vent is een klassieker in elke Vlaamse huiskamer en op restaurant, maar hoe maak je die thuis zelf goed klaar? Hoe zorg je ervoor dat je saus niet schift? En welke soorten vlees gebruik je best? HLN-chef Piet Huysentruyt deelt zijn essentiële tips en noemt de 3 meest gemaakte fouten, zodat jouw koninginnenhapje niet meer kan mislukken. “Als je zo’n kip gebruikt, krijg je taai vlees.” -
Waarom een boterham met kaas (g)een goed idee is