© XR Gent

Klimaatactievoerders van Extinction Rebellion ketenen zich vast op Gentse ring, politie pakt 14 deelnemers op

Gent -

De klimaatactiegroep Extinction Rebellion blokkeerde zaterdagmiddag de Gentse ring met een ‘burgerlijk ongehoorzame picknick’. De optocht startte aan het SMAK, waar de actiegroep eerder niet meer welkom was. Na de middag ketenden enkele actievoerders zich vast op een zebrapad, en pakte de politie een tiental deelnemers op.

Fien Lakiere

Rond 11 uur zaterdagmiddag verzamelde een 135-tal activisten aan het SMAK in het Citadelpark. Ze trokken over de ring naar de Bijloke met trommels, slogans en vlaggen. Daar bezetten ze het kruispunt voor een ‘burgerlijk ongehoorzame picknick’ tegen fossiele subsidies.

De politie was massaal ter plaatse en had zelfs zware middelen zoals een waterkanon achter de hand, maar liet de actie betijen. Verschillende kruispunten werden een tijdlang afgezet, wat een lange file veroorzaakte. Ook het kruispunt met de Bernard Spaelaan werd bezet. Daar ketenden enkele activisten zich zelfs vast.

Na 14 uur greep de politie dan toch in. Enkele actievoerders die de weg niet wilden vrijmaken, werden opgepakt. “Veertien actievoerders werden bestuurlijk aangehouden”, bevestigt politiewoordvoerder Liesbet De Pauw. “Wij moeten nog altijd instaan voor de openbare orde en veiligheid.” (lees verder onder foto’s)

© XR Gent

© XR Gent

© XR Gent

© XR Gent

De actie vindt plaats tegenover een Delhaize-winkel, en dat is doelbewust zo gekozen. XR uit daarmee haar steun aan de vakbonden. “Voor ons is het einde van de maand en het eind van de planeet dezelfde strijd”, zegt woordvoerder Ruth-Marie. “De uitbuiting van mensen en die van de planeet zijn altijd hand in hand gegaan. We moeten naar een economisch systeem dat mens en natuur centraal stelt in plaats van geldgewin.”

“We hadden hier in België onze eerste hittegolf in september ooit, iedereen weet ondertussen dat de klimaatcrisis een feit is en dat er nu iets aan gedaan moet worden”, zegt actievoerder Annelies. “Door disruptief te zijn, trekken we aan de alarmbel en zeggen we tegen onze politici: doe iets. Elk jaar gaat er minstens 13 miljard euro van ons belastinggeld naar de meest vervuilende en winstgevende bedrijven. Schaf die subsidies af en stop het geld in kinderopvang, openbaar vervoer, huisvesting,...”

LEES OOK. Museum blaast samenwerking met klimaatactivisten op: “Een pijnlijke, persoonlijke beslissing”

Ook in februari en april van dit jaar organiseerde Extinction Rebellion al gelijkaardige acties in Gent. De betogingen zijn meestal niet toegelaten, maar verliepen steeds vreedzaam. De actiegroep zou eerst een museumzaal ter beschikking krijgen in het SMAK om er allerlei activiteiten te organiseren. Maar die samenwerking werd opgeblazen, omdat ook het voorbereiden van deze blokkade er was gepland.

LEES OOK. Klimaatactivisten verhuizen na njet van SMAK naar De Vooruit: “Ons festival gaat door, ook de mars”

© fl

© fl

© fl

© fl

© fl

© jcd

© fl

© lrg

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer