KV Mechelen komt niet meer terug van dubbele achterstand tegen OH Leuven na beladen duel

KV Mechelen heeft voor de tweede week op rij verloren. Tegen OH Leuven keek KV Mechelen na de eerste helft tegen een dubbele achterstand aan. Pflücke lukte nog de 1-2 en een goed gevuld AFAS Stadion schreeuwde geel-rood naar een comeback, maar die kwam er uiteindelijk niet.

Thomas Franken

‘Sterkte Rafik’, stond te lezen op speciaal gemaakte t-shirts die de spelers droegen voor de aftrap. Belghali scheurde zijn voorste kruisband tegen STVV en is maanden out. Zijn vervanger op de rechtsachter was Sandy Walsh, die net als Kerim Mrabti tegen Eupen twee weken geleden zijn honderdste wedstrijd voor geel-rood speelde en daarvoor gehuldigd werd.

Beginkwartier vol dramatiek

Het was Mrabti die met zijn balverlies de vroege 0-1 inleidde. Nsingi ging met het leer aan de haal en gaf mee aan Thorsteinsson, die na nog geen twee minuten het openingsdoelpunt voorbij Coucke legde. Daarmee was de wedstrijd dramatisch begonnen voor Malinwa. Dramatiek die veranderde in hectiek en daarna heroïek, en dat allemaal in het eerste kwartier. Volgt u even mee.

Rond de tiende minuut wiste de thuisploeg ei zo na de vroege achterstand uit. De boomlange Lauberbach verlengde in de Leuvense zestien de bal bijna met het hoofd in doel, doelman Prévot grabbelde ernaast, maar één van zijn verdedigers keerde de bal van de lijn. Of was het er over? Met het blote oog was het niet te zien. Meteen naar de overzijde dan maar. Daar moest Walsh alle zeilen bijzetten om de doorgebroken Thorsteinsson terug te halen. Een tackle was het enige redmiddel, maar Walsh geraakte niet bij de bal en Thorsteinsson ging onderuit. Strafschop, zo leek op het eerste gezicht.

Een rollercoaster, en ook VAR Van Damme had een ticket to the ride. Die riep ref Verboomen naar het scherm. Het oordeel was effectief strafschop en geel voor Walsh, die ondertussen al in de kleedkamer verzorgd werd aan een hoofdwonde, opgelopen in zijn ultieme tackle. Thorsteinsson, maker van de 0-1, zette zich achter de bal op de stip voor de 0-2, maar Coucke dook naar de juiste hoek. Het ritje op de rollercoaster zat erop, voor even dan toch.

Nieuwe opdoffer vlak voor rust

Coucke vermeed dan wel de dubbele achterstand, de Kakkers hadden nog steeds een 0-1-achterstand op te halen. Schoofs en co. namen het heft in handen tegen de Leuvenaars, de Malinwa-kapitein deed een acrobatische poging op een voorzet, maar de halve omhaal ging over. Op slag van rust waren de Mechelaars er nog dichtbij toen Mrabti een hoekschop van Pflücke verlengde en Cobbaut er maar een teen moest tegen zetten, maar de bal ging voorlangs.

Geen gelijkmaker, wel een opdoffer vlak voor rust. Nsingi draaide weg van Vanlerberghe en trapte daarbij onbewust de KV-verdediger lichtjes aan. Vanlerberghe bleef liggen, Nsingi kon alleen af op Coucke. Die pareerde in eerste instantie, maar Maziz mikte de 0-2 over enkele Mechelse hoofden binnen. 0-2 bij de rust.

Pflücke zet vergeefse ommekeer in

Met twee doelpunten in het krijt aan de rust de match nog als winnaar afsluiten, het lukte KV een kleine maand geleden nog op Westerlo. Pflücke zette toen nog de ommekeer in met twee assists. De kleine Duitse winger stond tegen OHL zelf aan het kanon – zijn eerste treffer voor KV. Konaté dropte een balletje in de zestien, tegen OHL-verdediger Miguel aan. Handspel, werd in het Mechelse kamp, maar ref Verboomen liet terecht verder spelen. De bal kwam bij Pflücke, die met een vluchtschot Prevot verschalkte. De Leuvense goalie leek nog perplex te staan van het appel voor handspel. 1-2 na nog geen twee minuten spelen in de tweede helft. Zou het?

KV pompte de ene aanval na de andere naar voren, duels werden uitgevochten op het scherp van de snee (in totaal vielen er acht gele kaarten, red.), centrale verdediger Cobbaut dribbelde zowaar meermaals in. De 2-2 bleef toch uit. Aan de overzijde haalde Coucke nog uit met knappe reddingen op pogingen van Thorsteinsson en Maziz. Tien minuten voor tijd leken de boeken toe Achter De Kazerne na een knap doelpunt vanop afstand van Thorsteinsson, maar de VAR haalde de Leuvenaars uit hun euforie. Dom stond buitenspel in de opbouw.

Het zou niets meer uitmaken. Hoe veel strijd de thuisploeg ook leverde, de 2-2 bleef uit. KV Mechelen liep zo tegen een tweede nederlaag op rij aan, OH Leuven klimt voorlopig weg uit de gevarenzone.