OH Leuven wint beklijvend duel op bezoek bij KV Mechelen en klimt uit degradatiezone

En of er wat te beleven viel in Mechelen. Met doelpunten in de openingsminuten van beide speelhelften en voor de IJslander Jon Thorsteinsson zowel een doelpunt, een gemiste strafschop als een afgekeurd doelpunt, zaten wij op het puntje van onze stoel. OH Leuven won uiteindelijk met 1-2 bij KV Mechelen en klimt met een zeven op negen uit de degradatiezone naar een twaalfde plaats. Malinwa telt nog maar één puntje meer.

Milan Augustijns

Ondanks een aardig gelijkspelletje tegen AA Gent vorige week, waren er drie wijzigingen bij OH Leuven. Miguel verving de geblesseerde Ricca, en ook voorin voerde Marc Brys twee wissels door: Kiyine en Brunes moesten plaats ruimen voor Thorsteinsson en Nsingi. Dat laatste duo zorgde al in de tweede minuut voor een vroege Leuvense voorsprong. Nsingi stuurde Thorsteinsson uitstekend diep, de IJslander werkte met gevoel voor beheersing overhoeks af.

Na tien minuten dacht KV Mechelen even dat het op gelijke hoogte stond. Prevot reageerde ongelukkig op een kopbal van Lauberbach, maar het leer ging net niet over de doellijn. In de meteen daarop volgende fase maaide Walsh – die in de plaats kwam van de geblesseerde Belghali, maar zich bij de tackle zelf bezeerde en naar de kant moest voor Van Hecke - aan de overkant Thorsteinsson neer. Na een VAR-tussenkomst volgde een strafschop voor OHL. Het was de ongrijpbare IJslander zelf die achter de bal plaatsnam en vanop elf meter pal op doelman Coucke trapte. Het fenomenale wedstrijdbegin van Thorsteinsson eindigde zo alsnog in mineur.

Na het eerste spectaculaire kwartier nam Malinwa het balbezit over, met liefst 70 procent aan de rust, maar tot grote kansen leidde dat niet meteen. De bezoekers deemsterden wat weg, maar braken af en toe wel nog gevaarlijk uit. Zo was er een mogelijkheid voor Thorsteinsson – wéér hij – maar de hoek was te scherp. Aan de overkant dan toch eens een Mechelse kans, maar de volley van Schoofs bevatte weinig precisie. Net voor de rust volgde nog de beste optie voor de thuisploeg van de eerste helft. Mrabti kopte voorlangs.

Halve volley

Op slag van de rust maakte OHL nog verrassend 0-2. Nsingi dribbelde Vanlerberghe en Konaté op een hoopje en knalde vervolgens op Coucke. In de rebound was het Maziz die op de juiste plaats stond en tegen de netten kopte. Plots leek de wedstrijd min of meer in een beslissende plooi te leggen.

Aan het begin van de tweede helft opnieuw onmiddellijk een doelpunt, maar dan voor KV Mechelen. Bij OHL stonden ze slecht uit te verdedigen en zo kon Mrabti aan de bal komen en terugleggen op Pflücke. Met een halve volley legde de Duitser de aansluitingstreffer in het mandje. Dan toch weer een wedstrijd. De Leuvenaars reageerden via een schot van Dom, maar Coucke pakte vlot.

Na de vroege treffer herviel de partij in het spelbeeld van voor de pauze. KV Mechelen domineerde opnieuw, maar creëerde weinig. Voor OHL was het allemaal prima zo. De bezoekers waren nog altijd af en toe gevaarlijk op een tegenstoot. Zo kon Thorsteinsson nog eens aanleggen, maar Coucke bokste weg. Twee minuten later was de IJslandse gesel van de Mechelse defensie daar al opnieuw. Hij sneed naar binnen en leek de 1-3 knap in doel te mikken, maar in de opbouw stond Dom buitenspel. De Leuvenaars hielden wel stand en trokken de drie punten over de streep, waardoor ze nu zeven op negen tellen.

Doelpunten: 2’ Thorsteinsson (Nsingi) 0-1, 45’ Maziz 0-2, 46’ Pflücke (Mrabti) 1-2

KV Mechelen: Coucke, Walsh (15’ Van Hecke), Vanlerberghe, Cobbaut, Foulon, Pflücke (64’ Hairemans), Schoofs, Mrabti, Konaté, Storm (79’ Bassette), Lauberbach

OHL: Prevot, Schingtienne, Pletinckx, Miguel, Sagrado, Mendyl, Schrijvers, Dom, Maziz, Thorsteinsson (90’ Kiyine), Nsingi (90’ Brunes)

Gele kaarten: 6’ Vanlerberghe, 14’ Walsh, 49’ Lauberbach, 57’ Schrijvers, 72’ Maziz, 73’ Mendyl, 90’ Konaté

Scheidsrechter: Nathan Verboomen