Regering-Jambon zoekt verder naar begrotingsakkoord: gesprekken verlopen “vlot en constructief”

© BELGA

De Vlaamse regering vergadert sinds zaterdagnamiddag opnieuw verder over de begroting. De gesprekken verlopen volgens verschillende bronnen “vlot en constructief”. Een akkoord in de loop van de avond of nacht wordt niet helemaal uitgesloten.

Bron: BELGA

Maandag wordt Vlaams minister-president Jan Jambon in het Vlaams Parlement verwacht voor zijn Septemberverklaring. Die verklaring bevat traditioneel de centrale beleidslijnen voor het komende jaar en de contouren van de begroting.  Een herhaling van het scenario van vorig jaar - toen Jambon zijn verklaring moest uitstellen door geruzie over de kinderbijslag - wordt nu uitgesloten.

Het wordt onder meer uitkijken naar hoeveel de regering-Jambon zal vrijmaken voor de kinderopvang. Regeringspartij CD&V had daarvoor een voorstel van 330 miljoen euro op tafel gelegd. 

Kinderopvang

Ook de andere regeringspartijen willen extra investeren in de kinderopvang. Maar de vraag is op welk cijfer er geland zal worden, hoe de middelen zullen verdeeld worden (gezinsopvang/groepsopvang) en welke andere voorstellen het zullen halen, zoals bijvoorbeeld de invoering van logistieke medewerkers of flexijobs.

Jobbonus

De liberalen hebben ook een verhoging van de jobbonus van 600 naar 700 euro op tafel gelegd. Dat is een bonus voor iedereen die minder dan 2.900 euro bruto per maand verdient. Ook een budget voor het Turboplan van Bart Somers zit in het liberale wensenlijstje. Met dat plan wil hij mensen met migratieroots beter inburgeren door hen sneller aan het werk te helpen. Daarnaast vragen de liberalen onder meer extra middelen voor het leerlingenvervoer in het buitengewoon onderwijs, extra investeringen in de onderhoudsachterstand en een steunmechanisme voor elektrische wagens.

Lerarentekort

Bij N-VA wordt dan weer aangedrongen op extra middelen in de strijd tegen het lerarentekort, een verlichting van de energiefactuur en extra middelen voor de Blue Deal. 

Waar de regering allemaal zal besparen om die extra investeringen te bekostigen, is nog niet helemaal duidelijk. Over het voorstel om te beknibbelen op de RSZ-korting voor bedrijven die oudere werknemers aanwerven, lijkt er wel consensus. Dat is veel minder het geval voor de piste van CD&V om de dienstencheques duurder te maken of om de fiscale aftrek van die cheques te verminderen. N-VA en ook Open VLD lijken die piste af te wijzen. Mogelijk komt er eerder een reeks van kleinere besparingen door “correcties, onderbenuttingen, enzovoort”, klinkt het.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen