© REUTERS

Russische buitenlandminister schiet vredesplan en graandeal af: “Het Westen is een rijk van leugens”

Het Westen voert door zijn steun aan Oekraïne een “directe strijd” tegen Rusland. Dat verklaarde de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov in de marge van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties.

wver

“Jullie mogen het noemen hoe jullie willen, maar ze vechten rechtstreeks met ons. We noemen het een hybride oorlog, maar dat verandert niets aan de realiteit”, zei Lavrov, waarbij hij verwees naar de financiële steun en de levering van wapens door het Westen aan Oekraïne. De Russische buitenlandminister werd tijdens een lange persconferentie op de zetel van de VN in New York onder meer ondervraagd over de rol van de Verenigde Staten in het conflict.

De VS en Europa hebben altijd gezegd dat ze met hun wapenleveringen aan Oekraïne geen oorlog tegen Moskou voeren, maar Oekraïne willen helpen zich te verdedigen. Lavrov hekelde de “neokoloniale mindset” van het Westen in zijn pogingen om het Zuiden voor de Oekraïense zaak te winnen. Lavrov stipte aan dat een “wereldwijde meerderheid” bedrogen werd door Westen, dat hij omschreef als “een rijk van leugens”.

De Oekraïense president Volodimir Zelenski pleitte eerder deze week op de Algemene Vergadering voor meer steun van de internationale gemeenschap. Hij pleitte ook voor een mondiale vredestop. Volgens Lavrov kan er onderhandeld worden, maar zonder voorwaarde van een wapenstilstand. Al noemde hij het vredesplan van Zelenski “onwerkbaar”.

Graandeal “niet realistisch”

Ook over de graandeal zei de Russische buitenlandminister dat de voorstellen van VN-secretaris-generaal Antonio Guterres “niet realistisch” zijn. “We verwerpen ze niet, maar ze zijn niet realistisch.” In de oorspronkelijke deal was bepaald dat Oekraïne zijn landbouwproducten kon blijven uitvoeren, terwijl Moskou ook zijn voedsel en mestproducten mocht uitvoeren. Maar Rusland klaagde al meerdere keren aan dat dat aspect niet werd nageleefd door de internationale sancties en blies het akkoord in de zomer op. Guterres probeerde het nieuw leven in te blazen, door onder meer de mogelijkheid te opperen om Moskou opnieuw toegang te geven tot het internationaal betaalsysteem en tot bevroren activa.

(Lees verder onder de foto)

© REUTERS

Tweede vrachtschip met Oekraïens graan komt aan in Istanboel

Uit data van websites die het scheepvaartverkeer opvolgen, blijkt intussen dat een tweede schip met Oekraïens graan zondag via de Zwarte Zee is aangekomen in de Turkse stad Istanboel, ondanks de Russische dreigementen om boten aan te vallen die Oekraïne aandoen en verlaten.

Het vrachtschip Aroyat, dat onder de vlag van eilandstaat Palau vaart, vertrok vrijdag uit de haven van Tjormomorsk, ten zuiden van Odessa. Het is het tweede schip dat de maritieme corridor neemt die is ingesteld door Kiev om de Russische blokkade te omzeilen.

(Lees verder onder de foto)

© AFP

Lavrov gaat volgende maand naar Noord-Korea

Tijdens een persmoment in New York maakte Lavrov nog bekend dat hij volgende maand een bezoek brengt aan Noord-Korea. Hij zou daarbij hebben aangegeven dat zijn bezoek een afspraak is die de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un en de Russische president Vladimir Poetin maakten tijdens hun overleg in Rusland vorige week. Daarbij accepteerde ook Poetin een uitnodiging van Kim om Noord-Korea te bezoeken, meldt het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap bekendgemaakt. Over het bezoek van Lavrov is alleen nog bekend dat het in oktober plaatsvindt en dat de minister hoofdstad Pyongyang aandoet.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer