Juniore Fleur Moors knalt op VAM-berg naar goud voor België op EK wielrennen: “Aankomsten bergop zijn mijn specialiteit”

De Europese titel bij de juniores gaat naar België! De Bocholtse Fleur Moors maakt haar favorietenrol helemaal waar op de VAM-berg. Wat een knappe prestatie. Ze is daarmee de eerste Belgische renster ooit die Europees kampioen wordt bij de junioren.

Jeroen De Pauw Wim Vos Lieven Verheyen

De junioren vrouwen werkten zondagochtend in Drenthe hun strijd om de Europese titel uit. Met Fleur Moors had België een van de topfavorietes in huis. Ook Lore De Schepper, Elia Heremans, Emma Siegers, Anna Vanderaerden en Xaydee Van Sinaey stonden aan de start.

Al in de eerste ronde lag het veld uit elkaar op en rond de VAM-berg na een stevige valpartij in het peloton. De rust keerde echter snel terug, en zo bleef het ook nagenoeg de hele wedstrijd. Een gesloten wedstrijd met een spectaculair slot.

Moors reed een heel aandachtige wedstrijd, een grote groep ging samen de slotronde in.© BELGA

Een compleet peloton kwam door bij de bel bovenop de VAM-berg. Een sprint leek uit te maken wie een jaar lang de mooi wit-blauwe sterrentrui zou mogen dragen, maar de laatste beklimming bracht uiteindelijk toch het verschil. En daarin was Fleur Moors de beste. De amper 17-jarige toonde nogmaals haar grote talent en kwam solo over de streep. Ze wist met haar geluk geen blijf.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Knappe prestaties de Belgen

De Italiaanse Federica Venturelli bolde binnen op twee seconden van Moors voor zilver, de Franse Leane Tabu kwam voor twee van haar landgenotes als derde over de streep en mocht mee het podium op. Met Lore De Schepper (9de) eindigde er nog een Belgische in de top 10. Elia Heremans werd vijftiende.

“Op de VAM-berg heb ik steeds helemaal vooraan gekoerst. Dat was belangrijk, anders kon je niet reageren”, deed een gelukkige Moors haar tactiek uit de doeken. “De laatste ronde heeft Lore (De Schepper, red.) mij heel de tijd goed voorin gehouden, daar ben ik haar heel dankbaar voor. Zo konden we ons plan ook uitvoeren, namelijk op de laatste VAM-berg zo hard mogelijk omhoog rijden. Gisteren zagen we ook bij de elites dat daar het verschil gemaakt werd.”

Fleur Moors: “Deze trui is zoveel waard voor mij”

“Ik voelde tijdens de wedstrijd al dat de benen heel goed waren en dat ik misschien wel bij de sterksten was. Er kwam geen verzuring is, dus trok ik gewoon zelf vol door. Dat is toch een beetje mijn specialiteit, aankomsten als deze bergop.”

Voor Moors is het een absolute bekroning van een topseizoen. Op het WK in Glasgow eindigde ze ook al derde en vorige week werd ze nog tweede in de Watersley Ladies Challenge. In het voorjaar eindigde ze ook al knap vierde in de Ronde van Vlaanderen voor junioren. “Maar deze trui heeft toch heel veel betekenis”, verklaarde Moors. “Het is ook fijn om dit terug te kunnen geven aan al die mensen die mij altijd bijstaan. Dit is ook voor hen.”

© BELGA

© BELGA

© BELGA

© BELGA

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer