© BELGA

Domper voor Belgische mannen op EK wielrennen: Jasper De Buyst moet in laatste instantie forfait geven

Domper voor de Belgische mannen vlak voor hun Europese titelstrijd in Drenthe: Jasper De Buyst is ziek en moet in laatste instantie forfait geven.

Wim Vos Michiel Verheirstraeten
Bron: BELGA

“Jasper is afgelopen nacht ziek geworden”, zegt bondscoach Sven Vanthourenhout. “Het is eerst en vooral spijtig voor Jasper. Hij toonde de laatste maanden vaak zijn vorm. We gaan hem zeker missen in de koers, ook omdat hij een intelligente coureur is.”

Bij de mannen heeft België straks met Wout van Aert en Arnaud De Lie de twee topfavorieten in de rangen. De Belgische kopmannen kunnen na het forfait van De Buyst wel nog reken op de steun van Yves Lampaert, in 2019 Europees vicekampioen, Tim Declercq, Jasper Stuyven, Edward Theuns en Florian Vermeersch. Het is niet ondenkbaar dat een van hen - zoals Mischa Bredewold bij de vrouwen - kan profiteren van de collectieve sterkte van het team. 

“Arnaud is beter in een pure machtssprint, maar zelf heb ik ook een goed eindschot in de benen. Het komt erop aan goed met elkaar te overleggen”, vertelde van Aert over het co-leiderschap met De Lie. “We moeten eerlijk zijn tegen elkaar”, klonk het ook bij De Lie. “Als we allebei in de kopgroep zitten, moeten we de juiste beslissing nemen. Voor de zege sprinten met Van Aert als lead-out, zou fantastisch zijn. Maar ik ben ook niet te beroerd om voor hem de sprint aan te trekken.” 

De sterkste oppositie mogen de Belgen verwachten uit het Italiaanse (Filippo Ganna, Matteo Trentin, Elia Viviani) en het Franse kamp (Christophe Laporte, Arnaud Démare, Benoit Cosnefroy). De Deen Mads Pedersen, de Nederlander Olav Kooij en de Spanjaard Ivan Garcia Cortina zijn andere titelkandidaten op de VAM-berg. Trentin (2018) en Viviani (2019) plaatsten hun naam al eens op de erelijst. Démare greep er twee keer net naast (2020 en 2022).

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer