Stakende scenaristen voor Paramount Pictures in Hollywood, enkele dagen geleden
Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved

Doorbraak in zicht in Hollywood? Studio's komen met "finaal voorstel" voor stakende scenaristen

Na bijna 5 maanden is er mogelijk een doorbraak in zicht bij de onderhandelingen tussen de stakende scenaristen en de grote filmstudio’s. Zowat 11.000 scenarioschrijvers staken voor een betere verloning. Sinds juli doen ook de acteursvakbonden mee.

In mei heeft de schrijversvakbond Writers Guild of America (WGA) het werk neergelegd om betere arbeidsvoorwaarden te onderhandelen met de filmstudio’s en streamingdiensten. Ze willen onder meer een beter loon en eisen betere regels voor het gebruik van kunstmatige intelligentie bij het maken van films en series.

Sinds juli doen ook de acteurs mee, toen heeft acteursvakbond SAG-AFTRA zich bij het protest gevoegd. Die vakbond vertegenwoordigt naar schatting 160.000 acteurs. Door de twee gelijktijdige stakingen liggen tientallen producties in Hollywood stil.

Zelfs producties die al afgewerkt zijn, lopen vertraging op. Door de staking willen de acteurs niet meer meewerken aan de promotie van al afgewerkte films en series.

Ook de uitreiking van de belangrijkste Amerikaanse tv-prijzen, de Emmy's, zijn uitgesteld van deze maand naar volgend jaar.

Doorbraak in zicht?

Eind vorige maand hebben we nog een overzicht gemaakt van series en films die vertraging oplopen door de staking. Het gaat onder meer over film "Dune 2" en series als "Stranger things" en "Big mouth".

Timothee Chalamet en Zendaya in "Dune 2"
© The Hollywood Archiv - portal.belgaimage.be

Ook de laatavondshows van onder meer Seth Myers, Jimmy Fallon en Stephen Colbert liggen stil bij gebrek aan scenaristen om de grappen te schrijven. Mogelijk komt daar binnenkort verandering in.

Volgens verschillende Amerikaanse media is er met de scenaristen een akkoord in de maak. De Alliance of Motion Picture and Television Producers (AMPTP), die filmstudio's en streamingdiensten verenigt, zou een "finaal en beste voorstel" op tafel hebben gelegd.

De gesprekken tussen vertegenwoordigers van de schrijvers en de studio’s gaan vandaag voort. Er wordt al vier dagen na elkaar onderhandeld.

Verschillende bronnen binnen de studio’s laten aan de gespecialiseerde Amerikaanse media weten dat ze verwachten dat er in de loop van vandaag een akkoord uit de bus kan komen. Vanuit de hoek van de scenaristen blijft het voorlopig stil.

Grappen met het "finale" voorstel

Op X, het vroegere Twitter, lacht een van de stakende scenaristen alvast met het "finaal en beste voorstel" door een reeks mogelijke sequels voor dat voorstel op te sommen. Van "2 best 2 final" en "BFO X" tot "Offerings: a best final story".

Een grap die gretig wordt gedeeld door onder meer de vakbond zelf:

De mogelijke deal die in de maak zou zijn, heeft overigens alleen betrekking op de scenaristen. Als die opnieuw aan het werk zouden gaan, moet er nog voort onderhandeld worden met de acteursvakbond.

Het einde van de scenaristenstaking zou dus niet meteen betekenen dat alle vertraagde producties snel kunnen worden hervat.

Meest gelezen