Ligweide, park, stadstuin en culinair centrum: zo moet Loodswezensite eruitzien na heraanleg die in 2024 start

Het Antwerpse schepencollege zet het licht op groen voor het definitieve ontwerp voor het gebied aan het Loodswezen. De werken starten in het najaar van 2024. Een overzicht van hoe de omgeving aan het Loodswezen er in de toekomst zal uit zien.

Sacha Van Wiele

Het gebied grenst in het westen aan de Schelde en in het oosten aan de Tavernier- en Van Meterenkaai. In het noorden en het zuiden sluit het aan op de rest van de Scheldekaaien. Het is een ontwerp van het Bureau Bas Smets. “Het ontwerp kiest voor maximale vergroening met verwijzingen naar de historische vlieten”, zegt Annick De Ridder (N-VA), Antwerps schepen van Stadsontwikkeling. “Het herdenkingsmonument wordt geïntegreerd in deze herontwikkeling.”

(Lees verder onder de foto)

© stad Antwerpen

Ligweide

Wie wil genieten van de Schelde kan dit op de ligweide. Het is een uitgestrekt gazon en een hoger gelegen deel met bomen. Nu ligt op deze plek al een tijdelijke ligweide. Op de helling van de weide komen zitplaatsen.

© stad Antwerpen

Namenmonument

De kade wordt ontwikkeld als een park met verschillende tuinen. De Brouwersvliet, Sint-Pietersvliet en Koolvliet worden visueel weer verbonden met de Schelde. Zes muren tonen de locaties van de voormalige vlieten. Het is op deze muren dat de namen zullen staan van de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Ze vormen de toegang tot dit deel van de Scheldekaaien.

Er zal een diversiteit aan beplanting worden aangelegd. Ze zal anders zijn in de natte vliettuinen dan in de parkjes of verhoogde ligweide.

Loodswezen

Het Loodswezen biedt op termijn onderdak aan het Vlaams Culinair Centrum. De heraanleg van de Scheldekaaien past binnen het plan om de waterkering te verhogen tot 2,25 meter. Er komt onder meer een mobiele waterkering waardoor het mogelijk blijft op vanuit de stad de Schelde te zien.

Een keermuur met zittrappen beschermt het Loodswezenmonument. Aan de stadszijde komt een glooiende, ommuurde stadstuin die aansluit op de stad. De Boeienloods wordt onderdeel van de waterkering.

Impressie van het gebied naast het Loodswezen aan het Eilandje.© stad Antwerpen

© stad Antwerpen

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Goed nieuws