© REUTERS

Tientallen gewapende mannen in klooster omsingeld door Kosovaarse politie na aanval met granaten: agent gedood

Een dertigtal gewapende mannen hebben zich verschanst in een klooster en worden omsingeld door de politie in Kosovo. Dat heeft de Kosovaarse premier Albin Kurti laten weten.

wver
Bron: BELGA

In het noorden van Kosovo, vlakbij de grens met Servië, werd zondagmorgen een politieagent gedood. Een andere agent raakte gewond. Ze werden aangevallen door zwaarbewapende mannen. Albin Kurti sprak op de sociale netwerken over een “terroristische aanval”. “De georganiseerde misdaad valt ons land aan, met financiële en logistieke steun van functionarissen uit Belgrado”, aldus Kurti. Volgens de premier wordt er trouwens nog altijd geschoten. Hij vraagt aan de gewapende mannen die omsingeld zijn, om zich over te geven.

Kosovo, waar hoofdzakelijk etnische Albanezen wonen, riep in 2008 eenzijdig zijn onafhankelijkheid van Servië uit, maar Belgrado heeft de onafhankelijkheid van de vroegere Servische provincie nooit erkend, net als Rusland, China en vijf EU-lidstaten. 

(Lees verder onder de foto)

© AFP

Het noorden van Kosovo, waar een Servische minderheid van zowat 120.000 mensen is geconcentreerd, vormt intussen het decor van aanslepende onrust. De situatie escaleerde in mei toen de Kosovaarse overheid er vier Albanese burgemeesters benoemde in gemeenten die hoofdzakelijk bewoond worden door Serviërs. Bij rellen met Servische demonstranten raakten toen meer dan 30 soldaten van de NAVO-vredesmissie KFOR gewond.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer