Kom je sneller bij als je laat op de avond toch nog iets snackt?
Zondagavond: het perfecte moment om met een snack het weekend af te sluiten voor de televisie. Van chips tot chocolade, alles kan. Maar sommige mensen beweren dat het niet goed is om ‘s avonds laat op de avond nog iets te eten, omdat je er sneller dik van zou worden. Klopt dat ook? Voedingswetenschapper Guido Camps en gezondheidsexpert Samefko Ludidi geven het antwoord en leggen uit wat er precies gebeurt wanneer je zo laat nog aan het snacken slaat.
‘Sommige studies laten zien dat eten laat op de avond en ‘s nachts samenhangt met overgewicht”, vertelt het Voedingscentrum. “Op dit moment zijn er te weinig gecontroleerde studies uitgevoerd om conclusies te trekken of je eerder aankomt van eten dat je ‘s avonds eet of van eten dat je overdag eet.” Zo staat het ook exact te lezen op hun website.
Dat daar onzekerheid over bestaat, bevestigt voedingswetenschapper Guido Camps. “Er wordt geclaimd dat je lichaam ‘s nachts in een soort ruststand zit en dat alles wat je kort daarvoor eet wordt opgeslagen als vet. Daardoor zou dat eten op een andere manier verbrand worden. Het feit dat je op zo’n moment eet, betekent natuurlijk niet dat de voeding meteen voor vertering beschikbaar is”, aldus Camps. “Je avondeten doet er ook een paar uur over om te verteren, dus dat zou betekenen dat avondeten ook slecht is. Daarom kan je ook stellen dat de nacht juist bedoeld is voor herstel”, vervolgt hij. “Bodybuilders eten bijvoorbeeld juist voordat ze gaan slapen nog eiwitten, zodat ze op die manier mooi kunnen herstellen in de nacht.”
Het gaat er niet zozeer over hoé laat je eet: het heeft vooral te maken met hoelang voordat je gaat slapen je die laatste maaltijd eet.
Je slaapt hoe je eet
Volgens gezondheidsexpert Samefko Ludidi, auteur van boeken over intermittent fasting, is het vooral belangrijk om te kijken naar je eigen levensstijl en ritme. “Iemand die om 5 uur opstaat gaat in de regel ook weer eerder naar bed dan iemand die pas om 10 uur aan zijn dag begint. Die tijdstippen beïnvloeden mee wanneer je jouw eerste en laatste maaltijd eet.”
“Het gaat er niet zozeer over hoé laat je eet: het heeft vooral te maken met hoelang voordat je gaat slapen je die laatste maaltijd eet”, zegt Ludidi. “Als je vlak voordat je gaat slapen nog iets eet, gaat er nog veel bloed naar je maagdarmstelsel om dat eten te verteren. Dat kan van invloed zijn op de kwaliteit van je nachtrust. Normaal gesproken kom je twee uur nadat je naar bed gaat in je diepe slaap terecht en dat lukt vaak beter als je niet vlak voordat je gaat slapen hebt gegeten.”
Het duurt meestal zo’n vier uur voor je eten uit je maag verdwenen is. “Je wilt dus dat je eten uit je maag weg is op het moment dat je in je diepe slaap geraakt. Als je twee tot drie uur voor het slapengaan je laatste maaltijd eet, weet je ook zeker dat die diepe slaap kwalitatief beter is. Probeer die vuistregel daarom aan te houden”, tipt Ludidi. Als je bijvoorbeeld om 22 uur gaat slapen, zit je dus tegen middernacht in je diepe slaap. Dat betekent dat je vier uur daarvoor best voor de laatste keer hebt gegeten.”
Wat je eet, maakt meer verschil dan wanneer je dat eet
Wat snacken we?
Wat volgens Camps opvallend is, zijn vooral de keuzes die mensen maken als ze na het avondeten nog wat gaan eten. “Er zijn weinig mensen die dan een lekkere salade kiezen. Ze gaan eerder voor de meest ongezonde snacks. Daarom snap ik het dat mensen die willen afvallen of gewoon op hun gewicht willen letten, daar al mee beginnen. Wat je eet, maakt meer verschil dan wanneer je dat eet.”
Ook Ludidi merkt dit gedrag op. “Het is een soort compensatiegedrag. We zorgen overdag niet goed voor onszelf, we leven gehaast en slaan maaltijden over. Aan het einde van de dag voelen we daardoor toch de behoefte om die gemiste energie binnen te krijgen en dan gaan we vaak verkeerde dingen eten. Dat komt dus doordat je overdag niet genoeg kwalitatief goede voedingsstoffen binnenkrijgt.” Een gedachte om mee in het achterhoofd te houden én een drijfveer dus om geen maaltijden over te slaan.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Zo maak je de lekkerste vol-au-vent volgens Piet Huysentruyt: “Voor de balletjes is dit soort gehakt de beste keuze”
-
Livios
“Let in het bijzonder op voor melganzenvoet”: dit zijn je tuinklussen voor de maand mei
Mei is dé lentemaand bij uitstek. Alles ziet er fris en groen uit en je tuin wordt gekleurd door nieuwe bloemetjes. In de moestuin groeien je groentjes stevig door en je hoeft geen schrik meer te hebben voor vorst. Dat betekent dus dat er flink wat klusjes af te checken zijn. Bouwsite Livios weet hoe de kalender voor mei er precies uitziet. -
Independer
Alarmsysteem in je woning? Vraag dan korting aan je verzekeraar
Weinig mensen die het weten, maar een alarmsysteem installeren verhoogt niet alleen je veiligheid. Je krijgt er ook korting mee op je brandverzekering. Independer.be legt uit hoe de vork in de steel zit voor zowel eigenaars als huurders. -
-
PREMIUM13
Nu Duitse regering zich buigt over prijsplafond van döner kebab: is fastfood ook bij ons zoveel duurder geworden?
-
PREMIUM
Luc Bellings test 10 keer balletjes in tomatensaus en deelt een 0/10 en 8/10 uit: “Lekkere vleessmaak en goed gekruide saus”
Gehaktballetjes in tomatensaus is één van de lekkerste Vlaamse klassiekers. Maar welke kant-en-klare variant uit de supermarkt is een even smakelijk alternatief? Sterrenchef Luc Bellings proeft tien bereidingen en buist de helft. Echt lekker gehakt en een geslaagde saus? Dat vindt hij maar bij één product: “Dit zouden ze zelfs geen balletjes in tomatensaus mogen noemen, het zouden vegetarische balletjes kunnen zijn.” -
Jobat
Wie krijgt vakantiegeld? Om welk bedrag gaat het? En wanneer wordt het uitbetaald?
Heel wat werknemers verwachten in aanloop naar de zomervakantie hun deugddoend - jaarlijks terugkerend – extraatje: het vakantiegeld. Jobat.be klopte aan bij Matthias Debruyckere, juridisch expert bij hr-dienstengroep Liantis, om de meest gestelde vragen rond dit topic beantwoord te zien. -
Zo maak je je kip even lekker als bij de Chinees (en waarom dat écht de moeite is)
-
PREMIUM
‘Groenten zijn gezonder dan fruit’ en ‘seizoensgroenten zijn altijd goedkoper’: welke 6 mythes over groenten zijn waar?
-
PREMIUM
Welke granola is het gezondst? Diëtiste proeft er 10: “Topproduct voor 1,99 euro én goed voor de cholesterol”
Granola lijkt gezond, maar niet elke variant is de beste keuze. Vaak zit zelfs een product met NutriScore A vol verborgen suikers, zegt diëtiste Sanna Mouha. Ze proeft tien granola’s uit de supermarkt, geeft een 5/10 en bekroont drie opties die je wél met een gerust hart kan kopen met 9/10. “Per portie krijg je hier evenveel vezels als in twee sneetjes bruin brood.” -
Zo voorkom je dat je tomatensaus te zuur of bitter smaakt: “Dit trucje zorgt voor het lekkerste resultaat”
Iedereen die zich al eens aan tomatensaus waagt, kent het probleem: vaak smaakt je saus te zuur en soms zelfs bitter. Nochtans is er een eenvoudige foodhack om dit te voorkomen. De Antwerps-Italiaanse chef Luna Trapani verklapt dit trucje én vertelt hoe echte Italianen tomatensaus maken. “Dit zorgt voor balans in je saus.” -
Snel van die knoflookadem afgeraken? Recente studie bewijst: “Dit zuivelproduct neemt 99 procent van de geur weg”