Gevangenispersoneel begint aan 48 urenstaking

Gevangenis Turnhout© Bert De Deken

Vanaf zondagavond gaat een 48 urenstaking in van het gevangenispersoneel. Het personeel staakt uit onvrede met de overbevolking in de gevangenissen.

svg
Bron: Belga

De staking gaat zondag in om 22 uur en duurt tot dinsdag 22 uur. ‘De toestand in onze gevangenissen is onhoudbaar geworden, de overbevolking is torenhoog, wat leidt tot agressie, gefrustreerde gedetineerden, enzovoort’, klonk het toen vakbonden ACOD, ACV en VSOA hun stakingsaanzegging indienden.

Dinsdag vond er nog sociaal overleg plaats tussen bonden en het kabinet-Justitie, maar oplossingen op de korte termijn werden toen niet gevonden. Bij de bonden viel te horen dat ze verwachten dat de staking goed opgevolgd zal worden. 

De aangekondigde staking lijkt overigens een belangrijke oorzaak geweest te zijn van de opstand in de gevangenis van Turnhout vrijdagavond. Daarbij stichtten gedetineerden brand en brachten ze vernielingen aan, maar was er ook een incident waarbij steentjes naar het vermoedelijke celraam van ex-radiomaker Sven Pichal gegooid werden. 

De burgemeester van Turnhout zei dat de gevangenen door de staking maandag en dinsdag niet zouden kunnen wandelen. Maar hij verwees ook naar de schrijnende overbevolking in de gevangenis.