Stamgast Koenraad Seghers (rechts) nam deel aan de protestactie van cafébaas Steve Vonck (links).© pvs

‘Ontdoping’ van Sint-Niklase cafébaas een succes: “Ik hoop dat de politiek dit signaal oppikt”

Sint-Niklaas -

Wie zich wou laten ontdopen, kon daarvoor zondag terecht in café ’t Hemelrijk in Sint-Niklaas. Cafébaas Steve Vonck organiseerde er zijn fameuze ‘schrijf je vrij’. Die kwam er naar aanleiding van de Canvas-documentaire Godvergeten. “Die toont nogmaals de hypocrisie aan van de katholieke kerk. Hopelijk brengt deze actie de politiek in beweging en worden de subsidies voor de kerk herbekeken”, zegt Steve.

Pieter Van Hecke

De Canvas-documentaire Godvergeten heeft vele kijkers diep geraakt. Ook cafébaas Steve Vonck (47) bleef er niet onbewogen bij. “De documentaire toont opnieuw de hypocrisie aan van de katholieke kerk. Hoe die zich bovendien nog in die slachtofferrol proberen te wurmen, tart alle verbeelding”, zegt hij. “Ik heb me al een aantal weken geleden laten ontdopen. Als je dit alleen doet, dan is het een druppel op een hete plaat, vond ik.”

Dus organiseerde Vonck in zijn café ’t Hemelrijk een ontdoping onder de noemer ‘schrijf je vrij’. Zondag kon iedereen er terecht voor het invullen van een document dat daarna naar het bisdom verstuurd wordt.

LEES OOK: Cafébaas Steve organiseert grote ‘ontdoping’ na veelbesproken documentaire: “Duidelijke protestactie”

Steve verwachtte enkele tientallen mensen die hun band met de kerk wilden verbreken. De actie oversteeg al in het eerste uur de verwachtingen, want toen hadden al zo’n honderd mensen het formulier ingevuld.

Eén van hen was Sint-Niklazenaar Diederik Mechels (64). “Dit is een ongelooflijk moedige daad van Steve. Dit is niet louter symbolisch, het is een verzetsactie tegen een instituut dat te veel macht heeft, meer dan het verdient”, zegt hij. “De aanhang van de kerk slinkt, maar de subsidies niet. Hopelijk schieten de politici wakker want ik krijg de indruk dat zij schrik hebben om aan heilige huisjes te raken.”

Diederik Mechels liet zich vandaag ‘ontdopen’ in café ’t Hemelrijk.© pvs

Levens verwoest

Ook stamgast Koenraad Seghers (42) besloot zich te ontdopen. “Ik was het al een tijdje van plan, maar door de documentaire heb ik de stap gezet. Die tv-reeks heeft me enorm geshockeerd”, zegt hij.

Om diezelfde reden kwam het koppel Dirk (61) en Veronique (60) opdagen. “De documentaire was de druppel. De kerk heeft veel leed bezorgd. Het wordt tijd dat ze hiervoor eens verantwoordelijk geacht wordt. Er zijn levens verwoest”, zegt Veronique. Het koppel genoot na het invullen van het document nog even na met een goeie trappist op het zonnige terras. “Een trappist kan ik niet laten, maar een Westvleteren waar die Vangheluwe heeft gezeten, krijg ik niet meer binnen”, zegt Dirk.

Koenraad stopt zijn envelop in de bus met het bisdom als bestemming.© pvs

Twee procent

Steve Vonck en alle aanwezigen hopen dat de actie de politiek wakker wordt. “Het wordt tijd dat de subsidies die de kerk krijgt, herbekeken worden”, zegt de cafébaas. “De politici gaan ervan uit dat tachtig procent van de bevolking katholiek is, terwijl dit in realiteit maar twee of drie procent is.” Daarbovenop beschuldigt Steve de katholieke kerk ervan de privacywetgeving te schenden. “Iedereen heeft het recht om vergeten te worden, maar bij een ontdoping wordt dit louter achter de naam in het doopregister vermeld. De namen worden niet geschrapt.”

Dirk (61) en Veronique (60) genoten van hun trappist, maar “een Westvleteren gaat er niet meer in”.© pvs

Begrijpelijk

Vanuit de parochie van Sint-Niklaas klinkt begrip voor de actie. “Het is begrijpelijk dat mensen in die context besluiten de kerk te verlaten”, zegt pastoraal werker Christof Bouweraerts. “Het misbruik in de kerk door geestelijken en de kerk die daar niet adequaat op reageert, is afschuwelijk. Het is een lang herstelproces voor de slachtoffers, maar ook voor de kerk. Ik voel met echter geroepen om met andere gelovigen van binnenuit verandering teweeg te brengen en het vele goede in de kerk te blijven koesteren en stimuleren.”

De parochie ziet momenteel geen grote toestroom van mensen die zich willen laten ontdopen. “We hebben momenteel een vijftiental aanvragen gekregen”, zegt Christof. “Het zijn er iets meer dan normaal, maar niet de grote massa.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners