Een weggegooid blikje Red Bull.
Volledig scherm
PREMIUM
Een weggegooid blikje Red Bull. © ANP / Hollandse Hoogte / Harold Versteeg

Lege blikjes en flessen scannen? Neen dank u, zeggen gemeentebesturen

Het protest tegen de mogelijke invoering van digitaal statiegeld op flessen en blikjes — waarbij smartphones en thuisscanners worden gebruikt — groeit. In een brief aan Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) vragen 55 Belgische burgemeesters om te kiezen voor het klassieke systeem. “Niet iedereen kan goed met een smartphone overweg, zo sluit je mensen uit.”

92 reacties

  • oswald billiet

    7 maanden geleden
    Een tegoedbon bij inlevering van blikjes is de juiste manier. Velen zijn niet verlegen om dat statiegeld een ander te gunnen. Voor studenten of wie ook, die jacht maken op lege blikjes is dat lonend en de bermen , pleinen en straten worden voortdurend gezuiverd.
  • Cris Verwilligen

    7 maanden geleden
    Jacques, PMD-zak het beste? Je betaalt op het blikje, je betaalt voor een plastic zak (milieuvriendelijk?) die al scheurt als je er naar kijkt en je ziet nog altijd blik op straat. En wat gebeurt er daarmee? Die worden nu opgeraapt door vrijwilligers. En nu statiegeld: je betaalt op het blikje en je krijgt het geld terug. gooi je het weg, dan is het weggegooid geld en niemand gooit graag geld weg. 0.25 lijkt niet veel maar voor 4 en op jaarbasis toch nog genoeg om eens op restaurant te gaan
  • Patrick Feyaerts

    7 maanden geleden
    55 van de 30à zijn tegen, dus 245 niet. Heel representatieve mening van die 55 dus. Willen die nu echt dat we alle plastic fles en flacons en wat nog zorgvuldig gaan bijhouden en naar de winkel terugbrengen? En misschien nog liefst die waar we ze gekocht hebben? Kunnen we effe normaal doen, ja? Inscannen en ind e blauwe zak is een perfect systeem, dat iedereen een klein beetje moeite doet om met de tijd mee te zijn.
  • Gino Denil

    7 maanden geleden
    Nu verzamel ik het in de PMD zak. Zelfs deze die de wandelaars in mijn voortuintje gooien. Maar als het mij 50 € moet kosten voor een regelmatige aankoop van een smartphone en een mobiel abonnement dan kan ik het al beter zelf ook in de berm gooien. Als alleenstaande kom het dan goedkoper uit en het is voor een alleenstaande ook weer een hogere kost.
  • Coby Dillen

    7 maanden geleden
    Gewoon net als zoals in Nederland en Duitsland, statiegeld. Werkt veel sneller dan als je elk product moet scannen. Dan ben je wel effe bezig .. En is voor iedereen te doen.