VRT NWS

55 burgemeesters bezorgd over digitaal statiegeld op blikjes en plastic flessen: "Systeem moet toegankelijk zijn voor iedereen"

55 burgemeesters van steden en gemeenten hebben zich verenigd in hun verzet tegen het voorstel van digitaal statiegeld. Ze vinden het niet toegankelijk genoeg en het zou een te grote last vormen voor de lokale besturen. In een brief aan de drie regionale milieuministers pleiten ze voor een klassiek systeem met terugname in de winkel.

"Het digitaal systeem is niet voor iedereen toegankelijk", staat te lezen in een brief die ondertekend is door 55 burgemeesters. "Niet al onze medeburgers hebben smartphones, bankapps en internet", klinkt het. 

De steden en gemeenten zijn ook bezorgd over de extra last die hun richting uitkomt bij een digitaal systeem. De lokale besturen zullen dan "duizenden extra vuilbakken moeten plaatsen die ook geleegd moeten worden". Bovendien zouden er thuisscanners verdeeld moeten worden onder burgers die niet vertrouwd zijn met smartphones en gsm-apps. 

"We zijn ongerust dat het digitale statiegeldsysteem niet het gewenste effect zal hebben op de openbare netheid. We maken ons ook zorgen over mogelijke fraude en inbreuken op de privacy van onze medeburgers", klinkt het. 

"Probleem van de industrie"

De ondertekenaars van de brief stellen onomwonden dat "de producenten en supermarkten die flesjes en blikjes op de markt brengen de problemen met hun wegwerpverpakkingen zelf moeten oplossen". "De steden zijn niet verantwoordelijk voor deze vervuiling. Wij willen niet dat er nog meer openbare ruimte en gemeentepersoneel wordt ingezet om een door de industrie gecreëerd probleem op te lossen."

De steden en gemeenten pleiten daarom voor een "efficiënt statiegeldsysteem, dat al jaren zijn waarde bewezen heeft in vele landen, ook onze buurlanden: statiegeld met terugname door de winkels". 

Meest gelezen