“Je doet wat ik vraag, of je moet de gevolgen dragen”: Dominique Persoone dient klacht in tegen vrouw die verkoopster terroriseert

Topchocolatier Dominique Persoone heeft bij de politie een klacht ingediend tegen een onbekende vrouw die telefonisch een van zijn winkelbediendes “terroriseerde en kleineerde”. “Het is een psychopate, ik heb er geen ander woord voor. Gelukkig hebben we opnames kunnen maken.” De vrouw blijkt niet aan haar proefstuk toe, het blijkt al jaren aan de gang te zijn, ook met een man. “Toen ik deze opname hoorde, dacht ik maar één iets: dit overkwam me ook én het is nog steeds bezig.”

Chris Snick

“De vrouw belde woensdag met een Nederlands gsm-nummer naar onze winkel op de Antwerpse Meir”, vertelt Persoone. “Ze moet vooraf in de winkel komen verkennen zijn én daar een eindje rondgehangen hebben. Ze had wat namen van winkelbediendes genoteerd – die staan op hun schort – en wist ook wie de verantwoordelijke was. Daarnaast had ze duidelijk ook wat gesprekken afgeluisterd die ze later zou gebruiken tijdens het telefoontje.”

“Toen ze belde, vroeg ze eerst naar de winkelverantwoordelijke, vertelde ze dat ze mystery shopper was én gooide ze pluimen dat ze haar werk goed deed. Daarna vroeg ze specifiek naar één jongedame die er nog niet lang werkt. Die moest haar terugbellen. Tegen haar zei ze dat ze stille vennoot is van de zaak – wat natuurlijk niet waar is – en ze begon haar te kleineren. Ze zei dat ze haar werk niet goed deed. In elke zin moest ze haar aanspreken met madame. Ze eiste ook dat ze onderdanig en beleefd was. Het werd alleen maar erger. Je bent maar een verkoopster in een schort, laat me dat voelen, zei ze. Waarna ze haar meermaals vroeg om de zin ik ben maar een verkoopster in een schort uit te spreken terwijl ze naar de grond en de toppen van haar schoenen moest kijken. Onze medewerkster probeerde enkele keren het telefoontje af te ronden. Vruchteloos. Ik bepaal hoelang dit gesprek duurt. Ik hou niet van je brutaliteit. Ik luisterde al enkele keren naar het gesprek, het is waanzinnig.”

Dominique Persoone stapte naar de politie nadat een van zijn winkelbediendes gekleineerd werd over de telefoon© red

“Ze dreigde er ook mee naar de verantwoordelijke te bellen om te zeggen dat ze haar werk niet goed deed: Ik kan een heel lastig telefoontje doen naar je manager. Onze winkelbediende was danig onder de indruk van de toon van het gesprek dat ze werkelijk vreesde voor haar job en met tranen in de ogen deed wat haar gevraagd werd. Terwijl mijn vrouw Fabienne of ik ons nooit zouden laten aanspreken met meneer of mevrouw. Maar omdat die dame gesprekken had afgeluisterd in de winkel, had ze info verzameld waarmee ze toch zeer geloofwaardig overkwam als zogezegde stille vennoot. Ze wist bijvoorbeeld dat er een stagiaire werkte, van welke school die was, enzovoort. En dat ze eerst de verantwoordelijke had gebeld en daarna specifiek naar dat meisje vroeg, maakte het allemaal nog echter. Ze is zeer gewiekst. Een psychopate, een ander woord heb ik er niet voor. Schandalig wat ze deed met onze winkelbediende. Gelukkig namen collega’s het gesprek op, ik ben ermee naar de politie gestapt. Ze beloofden een onderzoek te openen, al kunnen ze natuurlijk niet veel doen omdat die vrouw op zich geen misdaad beging. Tja. Wel was ze duidelijk niet aan haar proefstuk toe. Dit is al even aan de gang.”

Gelijkaardige verhalen

Dat ontdekte Persoone toen hij het nummer intikte op Google. “Ik vond gelijkaardige verhalen terug van mensen die in de Panos werken, bij Bristol, Torfs, vanHaren, Hunkemöller, Zeeman... Al van in 2022 is dit aan de gang. Telkens met datzelfde nummer en telkens gaat ze op eenzelfde manier te werk, ik las hoe mensen soms anderhalf uur lang gekleineerd en gemanipuleerd werden aan de telefoon. Hoe ze hen opdroeg naar aparte ruimtes te stappen om ze dan de grond in te boren. Soms ook door een man. Ik vermoed dat het Vlamingen zijn, de vrouw klinkt duidelijk Antwerps. Maar wie ze is én hoe je hier in godsnaam plezier uit kan halen, is me een groot mysterie.”

Intussen ontving hij via Facebook nog berichten van andere mensen die ook zo’n telefoons kregen. Een iemand vertelde dat het in een bakkerijketen al drie jaar aan de gang is. Een dame schrijft dat ze net hetzelfde meemaakte toen ze nog maar net op haar werk begonnen was. “Ik krijg gewoon weer koude rillingen. Het was dezelfde stem. Dezelfde vragen. Hopelijk krijgt deze persoon ooit een verdiende straf. Frustrerend om te horen dat ze dit nog steeds doen.”

“Ik kreeg exact dezelfde telefoon, maar van een man”

“Het is intussen anderhalf jaar geleden”, vertelt een 24-jarige jongedame die toen in een Carrefour Market werkte en liever niet met haar naam in de krant komt. “De telefoon kwam binnen in de beenhouwerij. Mijn collega nam op en zei het is voor u. Het was een man. Ik ben de grote baas van Carrefour, klonk het. Hij vroeg me om me te beschrijven: hoe ik eruitzag, welke haarkleur ik had, hoelang mijn haar was,.... Toen zei hij me dat hij me kende, dat hij bij mij aan de kassa was geweest. Hij wou het hebben over klantvriendelijkheid en zou me direct daarna terugbellen om een gesprek te voeren dat zou opgenomen worden. Vanaf dan moet je me meneer noemen, zei hij nog. Toen hij terugbelde, was de toon volledig anders. Hij was boos. Hij wou dat ik onderdanig deed. En beleefd. Ik vond het heel raar, maar ik was er oprecht van overtuigd dat hij mijn baas was. Het telefoontje duurde wel even, net zoals bij dit opgenomen gesprek. Ik stond ook te trillen op mijn benen en was aan het wenen. Toen het gesprek voorbij was, ben ik volledig overstuur naar het kantoor van mijn bazin gelopen. Ik vertelde haar dat ik niet meer in zo’n bedrijf wou werken. Ze kalmeerde me, zei dat zij als zelfstandig uitbater de baas was en het onzin was. Toch voelde ik me vies. Ik had die man perfect beschreven hoe ik eruitzie. Wat als hij in de winkel zou komen? Ik ben nog dagenlang bang geweest. Zijn nummer hadden we niet, hij belde op de vaste lijn én we konden het niet zien. Er is nooit klacht ingediend én ik hoorde er ook nooit nog iets van. Tot ik dit weekend dit verhaal las én die opname hoorde. Ik dacht maar één iets: ik maakte hetzelfde mee én het is nog steeds bezig. En er is duidelijk meer dan één persoon. Er is ook een vrouw.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer