© Getty Images/iStockphoto

Ook diëtist voor 2-jarigen: regering trekt 11 miljoen euro uit voor kinderen en jongeren met ernstige obesitas

Kinderen en jongeren met ernstige obesitas krijgen vanaf 1 december een op maat gemaakt behandelingsplan, dat volledig wordt terugbetaald. De federale regering trekt daar zo’n 11 miljoen euro voor uit. “Obesitas is een chronische ziekte die we beter gaan aanpakken”, zegt minister Frank Vandenbroucke (Vooruit).

Tom Le Bacq en Werner Rommers

De regering trekt 11 miljoen euro uit voor een strijdplan dat ernstige obesitas bij kinderen moet aanpakken. Vanaf 1 december zullen naar schatting 5.000 kinderen die met ernstige obesitas kampen een volledig behandelingsplan op maat krijgen, dat ook volledig terugbetaald wordt. Ze zullen die behandeling kunnen volgen in één van de 25 obesitascentra die daarvoor worden opgericht. “Dit is een belangrijke stap in een betere behandeling van kinderen en jongeren met ernstige obesitas”, zegt minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit).

Aan het plan werd al sinds dit voorjaar gesleuteld. “De zorg is er vaak wel voor kinderen met obesitas, maar is nog niet gestroomlijnd”, zei An Vandeputte, directeur van Eetexpert.be, het kenniscentrum voor eet- en gewichtsproblemen toen. “Soms ziet iemand nu signalen dat een kind obees is – iemand van het CLB, een huisarts – en wordt het kind doorverwezen, maar dan valt het stil.”

(Lees verder onder de foto)

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit).© BELGA

Ook voor kinderen van twee

De 25 obesitascentra zullen nu gespecialiseerde behandelingsplannen opstellen voor kinderen en jongeren met ernstige obesitas. Maar het plan gaat breder. “Meer kinderen met obesitas en overgewicht zullen toegang krijgen tot een diëtist”, zegt Vandenbroucke. “Vandaag hebben jongeren van 6 tot 18 jaar recht op tien terugbetaalde behandelingen bij een diëtist op een periode van twee jaar. Vanaf 1 december hebben ook kinderen van twee tot vijf jaar oud daar toegang toe. Het remgeld voor deze raadplegingen wordt ook voor alle kinderen en jongeren afgeschaft.

Obesitas is een complexe aandoening die kan ontstaan door verschillende factoren: erfelijkheid, te veel of te ongezond eten, te weinig beweging, sommige medicijnen, enzovoort. “Het heeft een belangrijke impact op de levenskwaliteit”, zegt Vandenbroucke.

(Lees verder onder de foto)

Helft van de wereld

Uit schattingen – die in de Obesity Atlas staan van de World Obesity Federation – blijkt dat meer dan de helft van de wereldbevolking in 2035 obees zal zijn. De atlas berekende dat overgewicht en obesitas ons land elk jaar 9,2 miljard euro kosten. Het nieuwe zorgtraject moet die aantallen helpen terugdringen. “Kinderen en jongeren met ernstige obesitas zullen door hun behandelende huisarts of kinderarts, maar ook door de arts van Kind&Gezin of het CLB, kunnen worden doorverwezen”, zegt Vandenbroucke.

Kampen die kinderen met complicaties of psychische problemen, dan zullen ze een behandelingsplan krijgen bij het obesitascentrum. Ze zullen intensief begeleid worden door een team van kinderartsen, psychologen, kinesitherapeuten, diëtisten en maatschappelijk assistenten. Obese kinderen die nog geen of weinig complicaties hebben, zullen verder worden opgevolgd door hun huisartsen, een diëtist, een kinesitherapeut of een klinisch psycholoog. Een “derde lijn” is een behandeling in een centrum als het Zeepreventorium in De Haan, of Claire Vallons in Louvain-la-Neuve.

Volgens ramingen van het Riziv zullen in het eerste jaar zo’n 5.000 kinderen en jongeren van het aanbod in de obesitascentra gebruik kunnen maken. Het tweede jaar kan dat stijgen naar 7.500. “Obesitas is een chronische ziekte, die net als alle andere chronische ziektes de beste en vooral de juiste en betaalbare zorg verdient”, zegt Vandenbroucke.

Beluister hier deel 1 van onze podcast De Obesitaskliniek:

De volgende afleveringen zijn hier te beluisteren.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer