Kinderen en jongeren met obesitas krijgen dieetadvies binnenkort volledig terugbetaald

Kinderen en jongeren die lijden aan obesitas, een ernstige en chronische vorm van overgewicht, krijgen vanaf 1 december hun behandeling bij een diëtist volledig terugbetaald. Dat heeft minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) beslist. Ook zullen ze terechtkunnen in een van de 25 nieuw op te richten obesitascentra. 

Zeker 19 procent van de kinderen en jongeren (2-17 jaar) in ons land kampt met overgewicht. En bijna 6 procent lijdt aan obesitas, een ernstige vorm van zwaarlijvigheid die ook chronisch is, zo blijkt uit een onderzoek door gezondheidsinstituut Sciensano van enkele jaren geleden. Bij volwassenen stijgen die percentages naar respectievelijk 49 en 16 procent. 

De Wereldgezondheidsorganisatie heeft daarom al eerder gewaarschuwd voor wat ze een "obesitasepidemie" noemt. Mensen met overgewicht en obesitas hebben nu eenmaal veel vaker gezondheidsproblemen en chronische aandoeningen dan mensen met een normaal gewicht. De schattingen van die rechtstreekse en onrechtstreekse kosten aan de overheid lopen doorgaans in de miljarden euro’s. 

"We zien meer en meer kinderen en jongeren met overgewicht", beaamt minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit). "Bovendien zien we een groep die ernstig lijdt onder obesitas. En we mogen niet zomaar met de vinger wijzen: dat is een ziekte waar je niet zomaar van afgeraakt." Het verklaart waarom hij nu geld vrijmaakt om obesitas beter aan te pakken in ons land. 

We willen niet dat kinderen en jongeren die vaak al in ernstige problemen zitten door ernstig overgewicht nog iets uit hun portemonnee gaan halen

Frank Vandenbroucke, federaal minister van Volksgezondheid (Vooruit)

Met een eerste reeks maatregelen richt hij zich op kinderen en jongeren met ernstig overgewicht. Zo verlaagt hij de drempel tot een behandeling. Vandaag hebben jongeren van 6 tot 18 jaar met overgewicht wel al recht op 10 terugbetaalde behandelingen bij de diëtist in een periode van 2 jaar. Maar vanaf 1 december krijgen ook kinderen met overgewicht van 2 tot en met 5 jaar daar toegang toe. Ook het remgeld bij die raadplegingen verdwijnt voor alle kinderen en jongeren.

Nieuwe obesitascentra

Daarnaast maakt Vandenbroucke ook geld vrij om 25 gespecialiseerde obesitascentra voor kinderen en jongeren op poten te zetten, die een behandeling op maat aanbieden. Obese kinderen kunnen er zo nodig, en in overleg met de huisarts, intensief begeleid worden door een team van kinderartsen, psychologen, kinesitherapeuten, diëtisten en maatschappelijk assistenten.

Ook dat behandeltraject zal trouwens volledig worden terugbetaald. "We willen niet dat kinderen en jongeren die vaak al in ernstige problemen zitten door ernstig overgewicht nog iets uit hun portemonnee gaan halen."

Liefst van al zorgen we ervoor dat kinderen, door voldoende beweging en door goede voedingsgewoontes, geen overgewicht krijgen

Frank Vandenbroucke, federaal minister van Volksgezondheid (Vooruit)

In het eerste jaar mikt de federale regering op 5.000 kinderen en jongeren met (ernstige) obesitas die van die obesitascentra gebruik kunnen maken. In het tweede jaar zou dat aantal kunnen stijgen naar 7.500. Na een jaar wordt het plan wel geëvalueerd. Alles samen trekt de regering voor de maatregelen zo’n 11 miljoen euro uit.

Vandenbroucke wijst er overigens op dat hij, samen met de regio's, ook meer wil inzetten op preventie. "Voorkomen is altijd beter dan genezen. Als een kind overgewicht krijgt, moet je ervoor zorgen dat het geen obesitas krijgt. Als een kind obees is, moet je voorkomen dat het complicaties krijgt. Maar liefst van al zorgen we ervoor dat kinderen, door voldoende beweging en door goede voedingsgewoontes, geen overgewicht krijgen. Dat laatste, daar gaan we verder onze schouders onder zetten met onder meer de Vlaamse regering."

Meest gelezen