Beelden van de brand in een tankstation

Meer dan 200 gewonden na ontploffing aan tankstation in Nagorno-Karabach

In Nagorno-Karabach, de door Armenië en Azerbeidzjan betwiste regio in de Zuidelijke Kaukasus, zijn meer dan 200 gewonden gevallen bij een hevige explosie in een tankstation. Dat meldt de ombudsman van de regio. Duizenden etnisch Armeense inwoners proberen de regio te verlaten na het korte militaire offensief van het leger van Azerbeidzjan. 

In Stepanakert laden mensen hun hebben en houden in bussen en vrachtwagens. De hoofdstad van Nagorno-Karabach lijkt leeg te lopen na het korte militaire offensief van het leger van Azerbeidzjan.

De uittocht verloopt echter niet zonder gevaar. Zo zijn er berichten opgedoken over een ontploffing aan een tankstation. Daarbij zouden volgens lokale bronnen meer dan 200 gewonden en verschillende doden zijn gevallen. Amateurbeelden tonen alvast hoe een zwarte rookpluim opstijgt boven een gebouw dat in brand staat.

BEKIJK - In de verte stijgt een zwarte rookpluim op na de ontploffing.

Videospeler inladen...

Na een oorlog van 24 uur won Azerbeidzjan vorige week controle over de regio, die al decennialang omstreden is. Nagorno-Karabach maakt officieel deel uit van Azerbeidzjan, maar wordt bewoond en bestuurd door Armeniërs. Zij vluchten nu weg uit vrees voor vervolging en etnische zuiveringen door de Azeri's.     

Via de Latsjin-corridor, de enige weg die Armenië met Nagorno-Karabach verbindt, komen de vluchtelingen aan in Armenië. Gisteravond waren al ruim 1.000 mensen aangekomen, vooral zieken, ouderen en mensen die ontheemd raakten na het offensief.

BEKIJK - Duizenden inwoners trekken weg uit Nagorno-Karabach:

Videospeler inladen...

Vandaag komen daar nog duizenden mensen bovenop. Deze namiddag zijn al minstens 6.650 inwoners van Nagorno-Karabach aangekomen in Armenië. Volgens de Armeense autoriteiten in het gebied staan er files, en zal er gratis brandstof worden voorzien voor wie weg wil. 

De Armeense premier Nikol Pasjinian gaat ervan uit dat alle etnische Armeniërs het gebied zullen verlaten en zegt dat ze allen in Armenië zullen worden opgevangen. 

Het conflict Nagorno-Karabach in een notendop:

  • De regio is deel van Azerbeidzjan, maar de bevolking is vooral Armeens.
  • In de jaren 90 heeft Nagorno-Karabach zichzelf als een onafhankelijke republiek uitgeroepen, waarna een oorlog ontstond. Die republiek werd nooit erkend.
  • In 2020 laaide het conflict opnieuw op, met 6.500 doden tot gevolg. Azerbeidzjan heroverde toen een groot deel van de regio.
  • Deze week begon Azerbeidzjan met een "anti-terrorisme"-operatie in Nagorno-Karabach. De Latsjin-corridor, de enige weg die Nagorno-Karabach verbindt met Armenië, werd sinds eind vorig jaar al geblokkeerd door Azerbeidzjan.

Vandaag zitten de autoriteiten van Azerbeidzjan en Armeniërs uit Nagorno-Karabach rond de tafel om te praten. 

President van Azerbeidzjan ontmoet Turkse president Erdogan

Nog vandaag hebben de Azerbeidzjaanse president Ilham Alijev en de Turkse president Recep Tayyip Erdogan elkaar ontmoet. Turkije is een trouwe bondgenoot van Azerbeidzjan.

De ontmoeting vond plaats in Nachitsjevan, een Azerbeidzjaanse exclave ingeklemd tussen Armenië en Iran, die in het noordwesten ook een klein reepje grens heeft met Turkije.

Erdogan woont in het gebied de opening van een gaspijplijn bij, maar heeft ook met Alijev gepraat over de banden tussen Turkije en Azerbeidzjan, en over de situatie in Nagorno-Karabach.

Erdogan noemde de Azerbeidzjaanse overwinning daar "een kans voor normalisering in de regio". Tijdens het gesprek zei Alijev dat de rechten van de Armeense inwoners van Nagorno-Karabach "verzekerd zullen zijn door de staat Azerbeidzjan".

Er werd verwacht dat beide presidenten het ook zouden hebben over een verbinding van Nachitsjevan en Azerbeidzjan, door het openstellen voor Azeri's van de zogenoemde Zanzegur-corridor, dwars over Armeens grondgebied. 

In Armenië leeft de vrees dat Azerbeidzjan met militaire middelen een doorgang naar Nachitsjevan zou willen forceren. 

Rusland vindt kritiek van Armenië misplaatst

Terwijl Azerbeidzjan van oudsher wordt gesteund door buur Turkije, wordt Rusland gezien als bondgenoot van Armenië. Armenië is voor zijn veiligheid sterk afhankelijk van Rusland, dat ook als vredesmacht gestationeerd is in Nagorno-Karabach. Maar Armenië voelt zich al maandenlang in de steek geleden door Rusland, dat vooral in beslag is genomen door de oorlog in Oekraïne. 

De Armeense premier Nikol Pasjinian nam de laatste tijd meer afstand van de Russische president Vladimir Poetin. Eerder deze maand hield Armenië, tot ongenoegen van Rusland, militaire oefeningen met de VS.

Na het Azerbeidzjaanse offensief verweet Pasjinian Rusland dat het wegkeek. Ook de Verenigde Staten reageerden dat Rusland bewijst dat het een "onbetrouwbare bondgenoot" is voor de Armeniërs.

Het Kremlin noemde die kritiek misplaatst. Volgens woordvoerder Dmitri Peskov maakte Pasjinian een grote fout door de banden met Moskou te proberen op te blazen en heeft hij de crisis in Nagorno-Karabach alleen aan zichzelf te wijten, omdat hij zich liet inpakken door westerse beloftes.

Pasjinian ligt ook onder vuur in eigen land. Hij krijgt het verwijt Nagorno-Karabach op te offeren. De bevolking daar voelt zich niet alleen in de steek gelaten door Rusland, maar ook door Armenië. 

Meest gelezen