Klaar Hammenecker: “Ouders redeneren: ‘Je mag van tieners toch al verwachten dat ze zich wat meer volwassen gedragen.’ Helemaal niet.”
Volledig scherm
PREMIUM
Klaar Hammenecker: “Ouders redeneren: ‘Je mag van tieners toch al verwachten dat ze zich wat meer volwassen gedragen.’ Helemaal niet.” © Joel Hoylaerts / Photonews

Kinderpsycholoog Klaar Hammenecker over de zin en onzin van ruziën met je tiener: “Ik wil helemaal geen conflicten afnemen. Die zijn bijzonder waardevol”

“Laat maar...”, zo klinkt de zucht van de onbegrepen tiener. Het is ook de titel van het nieuwste boek van kinderpsycholoog Klaar Hammenecker, waarin ze oproept om het ‘niet zomaar te laten’. Met zinnetjes die nog vaker rondslingeren in gezinnen met tieners dan vuile sokken en boeken met ezelsoren, loodst ze ons naar een wereld met meer begrip tussen tiener en ouder. “Een kind van 13 dat beseft dat mama en papa niet altijd gelijk hebben, da’s toch zalig?”

3 reacties

  • Kathleen Devarrewaere

    7 maanden geleden
    Klopt en goed ook!. Zolang we aan. Zelfde koord trekken voor welslagen naar volwassen toe is er wel soms onenigenheid tussen mama en papa en dat is oké
  • HENDRIK DE MEIJER

    7 maanden geleden
    Het is normaal dat een jongere in opstand komt tegen zijn ouders, tijden veranderen. Toen, in mijn jonge jaren, was het zo en niet anders en we moesten ons daar bij neerleggen, geen blabla. Maar tenslotte, wat mij betreft, mijn ouders hadden het wel bij het rechte eind indien het gaat over opvoeding en levenswijsheid.
  • RENE LENAERTS

    7 maanden geleden
    Wat voor een klinkende onzin! Pubers moeten naar redelijke argumenten van hun ouders luisteren en uiteindelijk simpelweg gehoorzamen. Elke andere benadering brengt veel overlast mee.