Politie merkt sterke stijging gebruik van lachgas op in Brabant- en Noordwijk

© Shutterstock

De Brabant- en Noordwijk in Brussel heeft te kampen met een sterke stijging van het gebruik van lachgas, een goedkoop roesmiddel. Dat bevestigt de politiezone Brussel-Noord.

lto
Bron: BELGA

De effecten van het gebruik van lachgas, of distikstofmonoxide, zijn het ontspannen van de spieren, lacherig worden en geen pijn of jeuk voelen in het lichaam. Het product is vrij verkrijgbaar in de Belgische supermarkten, vaak in de vorm van slagroompatronen.

In de Brabant- en Noordwijk, dat te kampen heeft met allerhande vormen drugsproblematiek, liggen de capsules en flesjes verspreid over de straten. De kleinere capsules zijn direct inneembaar. De grotere gasflessen zijn enkel bruikbaar met een ballon om het N2O-gas in te ademen. Het feit dat de lachgasflessen in de wijk vaak aangetroffen worden naast identieke zwarte ballonnen, doet vermoeden dat het lachgas afkomstig is van één grote handelaar in de wijk. “Wij hebben weet van enkele grote handelaars in de wijk”, duidt de politie.

LEES OOK. Op acht maanden al 35 ton lachgascapsules in Brussels vuilnis

De politie kan de stijging van het gebruik niet kaderen in cijfers. “We kunnen geen pv’s opstellen voor het gebruik van lachgas en hebben geen cijfers over het gestegen gebruik”, zegt Audrey Dereymaeker, woordvoerster van politiezone Brussel-Noord. “Maar het is iets dat we duidelijk opmerken op het terrein. Niet enkel wij, maar ook stadswachters, handelaars en buurtbewoners melden dat ze het gebruik van lachgas zien stijgen.” Volgens Dereymaeker is het een probleem dat zich ook in vele andere gemeenten voordoet, “maar de Brabant- en Noordwijk is een wijk waar veel druggebruikers zijn.” 

“Momenteel proberen we vooral bestuurlijke oplossingen te zoeken, zoals voor de netheid in de wijk of het respecteren van de wegcode en rijden onder invloed”, aldus Dereymaeker. Vaak wordt lachgas in combinatie gebruikt met andere drugs. Het is een goedkoop roesmiddel, dat makkelijk en met weinig risico te vinden is.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen