Nicolas Maeterlinck

Oud-minister Luc Martens moet voor rechter verschijnen voor het niet terugbetalen van verschillende leningen

Tien mensen die geld geleend hebben aan oud-minister en ereburgemeester Luc Martens uit Roeselare, hebben klacht tegen hem ingediend. Ze nemen het niet dat Martens hen nog niet terugbetaald heeft. De ex-minister geeft toe dat hij te laat is met enkele terugbetalingen, maar hij maakt zich sterk dat hij tegen eind volgende week een oplossing heeft.

Luc Martens heeft naar eigen zeggen bij zo'n 30 mensen voor in totaal 1 miljoen euro geleend om een financiële put te dempen. "Door omstandigheden buiten mijn wil heb ik geld dat mij toegezegd was, niet gekregen. Daarover valt te discussieren maar ik zat in een positie dat ik het zekere voor het onzekere moest nemen. Ik had geld nodig om een periode te kunnen overbruggen. En een aantal vrienden heeft me dan geholpen. Ze hebben dat vrij spontaan gedaan."

Volgens Martens was er bij die leningen contractueel vastgelegd wanneer hij zou terugbetalen. "Heel wat van de data die toen vooropgesteld werden, bleken later niet haalbaar te zijn voor mij. Een tiental mensen heeft vorige week beslist om naar de burgerlijke rechtbank te stappen om hun rechten te beveiligen. Die zaak begint eind volgende week. En ik zal proberen tegen dan ervoor te zorgen dat die mensen uitzicht hebben op een terugbetaling. Er is dus zeker geen sprake van oplichting."

Opsporingsonderzoek

Het parket is begonnen met een opsporingsonderzoek. Dat onderzoek moet duidelijk maken of Martens strafbare feiten heeft gepleegd of niet. Voorlopig heeft het parket daarvoor nog geen aanwijzingen. Pas als zou blijken dat er sprake is van strafbare feiten, zal het parket een strafonderzoek openen.

Luc Martens is 77 en was politicus voor CD&V. Hij was burgemeester van Roeselare van 2005 tot 2016. Eerder was hij minister in de Vlaamse regering, van 1995 tot 1999.

Meest gelezen