Direct naar artikelinhoud
Website logo
humoOpen Venster

‘De levensbeschouwelijke vakken zijn vaak de laatste strohalm voor onze jongeren in een almaar ingewikkeldere maatschappij’

‘De levensbeschouwelijke vakken zijn vaak de laatste strohalm voor onze jongeren in een almaar ingewikkeldere maatschappij’
Beeld ANP

De levensbeschouwelijke vakken vakken leiden tot een enorme verspilling van geld en energie in onze scholen,’ schrijft Humo-lezer Hilaire Mondelaers. Dat klopt niet.

Om te beginnen worden er vanuit de erkende instanties, zoals het bisdom en de moslimexecutieve, extra uren gegeven die de scholen totaal niets kosten en die niet in het vaste urenpakket thuishoren.

De heer Mondelaers maakte blijkbaar het lesrooster voor zijn school op, maar vergeet erbij te zeggen dat hij daarvoor rijkelijk betaald werd, hetzij in schooluren, hetzij via een andere compensatie, zoals vrijstelling van toezicht en/of vervangingsopdrachten.

En het belangrijkst van al: de levensbeschouwelijke vakken zijn vaak de laatste strohalm voor onze jongeren in een almaar ingewikkeldere maatschappij. Jongeren zijn meer dan ooit op zoek naar zingeving, naar antwoorden op moeilijke (levens)vragen. Ze mogen die antwoorden verwachten van de door hen gekozen godsdienst of levensbeschouwing op school.

Die lesuren worden gegeven door vakmensen die weten waar ze het over hebben en die een stevige theoretische basis hebben om op terug te vallen.

En ten slotte: godsdienstvrijheid is nog altijd een mensenrecht, waaraan niemand kan of mag raken.

Steven Crauwels, Lier

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in: