© BELGA

De Red Flames mogen nu niet uitdoven: na zege tegen Nederland moeten Belgische vrouwen doorstomen in Schotland

De Red Flames willen de stuntploeg van de Women’s Nations League blijven. De Belgische vrouwen verschalkten topland Nederland (2-1) en hopen nu in Glasgow ook Schotland te verslaan. Als ze 6 op 6 pakken is groepswinst uiteraard niet uitgesloten. Het is aan de Flames om fel te blijven branden.

Jürgen Geril

Het decor is niet mis. Vorige vrijdag speelden de Red Flames nog tegen Nederland aan Den Dreef in Leuven - bij Oranje vonden ze dat zelfs wat mistroostig - maar straks stappen de Belgische vrouwen de grasmat op van Hamden Park in Glasgow. Het nationale stadion van Schotland biedt plaats aan 51.000 toeschouwers, maar zal niet tot aan de nok gevuld zijn.

De perfecte setting voor een nieuwe driepunter? Vrijdag boekten Tessa Wullaert en co. alvast een historische zege tegen Nederland. Het was de eerste overwinning tegen Oranje in een kwalificatiematch sinds 1982. Holland was toch de nummer 7 op de FIFA-ranking en onlangs nog present op het WK. Meer nog, in de aanloop naar dat wereldkampioenschap hadden ze de Belgische vrouwen nog van de mat geveegd met 5-0, maar nu trokken de Flames dus aan het langste eind met 2-1. “De euforie na onze zege tegen Nederland is er nog”, aldus speelster Kassandra Missipo. “Al verlegden we de focus snel naar Schotland. Het is ons doel om elke wedstrijd in de Nations League te winnen. Als je dat niet ambieert, hoor je hier niet thuis. Vooraf dachten velen dat België kansloos was, maar we bewezen toch al het tegendeel.”

Op zich is Schotland de meest haalbare tegenstander in deze poule A met daarin ook nog Europees kampioen en vice-wereldkampioen Engeland. De Schotse vrouwen staan 23ste op de FIFA-ranking, maar ze verloren vorige week slechts met 2-1 tegen Engeland. Missipo die vorige zomer naar het Italiaanse Sassuolo trok, vervolgde: “We mogen ook niet denken dat we nu zomaar zullen winnen tegen Schotland. We moeten vooral dezelfde mentaliteit aanhouden als tegen Nederland en ons spelplan niet te veel wijzigen.”

Dat gameplan tegen Oranje was duidelijk: een goed gesloten blok vormen en dan op tijd en stond snel proberen uit te breken. Tegen de Nederlanders werd zo een 0-1 omgebogen naar een 2-1 zege door goals van Marie De Truyer en Jassina Blom. De agressie was er. Bondscoach Ives Serneels verwacht evenwel een andere match tegen de Schotten. “Het zal niet te vergelijken zijn”, stelde de trainer. “De Schotse ploeg speelt met veel intensiteit en gaat er desnoods 100 minuten lang voor. Toch zou ik hier graag de drie punten meenemen.”

Tysiak geblesseerd

Als België zes op zes pakt, heeft het uiteraard uitzicht op groepswinst in deze eerste editie van de Nations League. De groepswinnaars gaan door en zullen later strijden voor twee Olympische tickets. Dat is nog een ver-van-ons-bed-show, maar dagdromen mag, niet? De Red Flames moeten het wel doen zonder Amber Tysiak, want de verdedigster van West Ham haakte af met een blessure aan de adductoren. Ook OHL-spits Hannah Eurlings viel uit, maar zij werd vervangen door de 19-jarige Westerlo-aanvalster Amy Littel. Het is aan Littel om Big te worden.

Women’s Nations League A - Groep 1

VANDAAG

20.00 Nederland- Engeland

20.45 Schotland- België

1. Engeland 3

1. België3

3. Schotland 0

3. Nederland 0

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer