Matte Smets en Tolu Arokodare gaan de strijd aan in de lucht.© Dick Demey

Wat na memorabele derby? “Play-off 1 kan voor STVV, Genk moet thuisreputatie in ere herstellen”

Een feest, van de eerste tot de allerlaatste seconde. Veel beter valt de Limburgse derby van zondag niet samen te vatten. Wij genieten nog even na met enkele coryfeeën van KRC Genk en STVV, die ook in hun glazen bol kijken. “Play-off 1 is haalbaar voor STVV.”

Tom Mas en Jochen Henrioulle

We overdrijven niet als we zeggen dat de Limburgse derby er eentje was om duimen en vingers bij af te likken. Het hoogtepunt vond nog voor de aftrap plaats, toen een tot de nok gevulde Cegeka Arena met een staande ovatie en een minuut applaus afscheid nam van Lon Polleunis. Een indrukwekkend eerbetoon aan de vorige week overleden STVV-legende en ex-Gouden Schoen.

Wat nadien volgde, is op z’n minst spectaculair te noemen. Eerst maakte Kanarie Aboubakary Koita in amper 5 minuten en 53 seconden een hattrick, daarna lukte KRC Genk een straffe remontada door na de pauze een 0-3-achterstand om te buigen naar een 3-3-gelijkspel. De wedstrijd gaat zo de geschiedenisboeken in als misschien wel de strafste Limburgse derby ooit.

Man van de match Aboubakary Koita.© Dick Demey

Spoken

“Dit moet de spectaculairste derby zijn die ik ooit heb gezien”, beaamt Peter Voets, die van 1993 tot 2004 voor STVV voetbalde en 19 derby’s tegen KRC Genk betwistte. “Toen het 0-3 stond aan de rust dacht ik dat STVV zou winnen, zeker door de manier waarop ze voetbalden. Maar zo zie je weer dat de Limburgse derby een speciale wedstrijd is, waarin het altijd kan spoken. Ik ken Wouter (Vrancken, nvdr.) een beetje, omdat ik acht jaar lang met hem gevoetbald heb. Hij zal aan de rust wel wat vuur in zijn mannen gestoken hebben.”

Als je drie doelpunten voorstaat, trap je elke bal hoog de tribune in. Die les zullen de jonge gasten van STVV nu wel geleerd hebben

Peter Voets

Ex-STVV

Peter Voets.© Karel Hemerijckx

“Wat in die eerste helft bij KRC Genk gebeurde, kan niet”, zegt Jacky Peeters, die tussen 1994 en 1998 voor blauw-wit uitkwam en in die periode zes keer oog in oog stond met de Truiense aartsrivaal. “Drie doelpunten slikken in nog geen zes minuten tijd, dat is niet oké. Het is ook niet de eerste keer dit seizoen dat Genk makkelijk doelpunten slikt, vooral Europees was dat al het geval. Daar moeten ze lessen uit trekken als ze op het einde van de rit bovenin willen meedraaien.”

“Het is wel straf wat Abou (Aboubakary Koita, nvdr.) in die eerste helft deed”, zegt ex-Genkie Bernd Thijs, tussen 2000 en 2004 goed voor zeven Limburgse derby’s. “Ik was assistent-coach bij AA Gent toen hij daar speelde. Het is een heel goede jongen met enorm veel talent. Ik ben blij voor hem dat hij op deze manier een hattrick maakt.”

Het is enorm straf wat KRC Genk na de pauze deed. Ik kan me niet herinneren dat ik in mijn carrière zo’n remontada heb verwezenlijkt

Bernd Thijs

Ex-KRC Genk

Volwassen worden

KRC Genk kwam na de pauze met hernieuwde moed uit de kleedkamer en duwde de Kanaries 45 minuten lang met de rug tegen het doel. Dat resulteerde in een verdiend gelijkspel. Toch kan Voets niet geloven wat er na de rust gebeurde. “Als je drie doelpunten voorstaat, mag het niet meer misgaan”, klinkt het. “Dan moet je niet meer proberen te voetballen, maar trap je elke bal hoog de tribune in. Die les zullen de jonge gasten nu wel geleerd hebben. Dit hoort bij het volwassen worden.”

Thijs bevestigt dat. “STVV heeft een jonge ploeg”, zegt hij. “Zij moeten leren om een wedstrijd te controleren en een voorsprong vast te houden. Dat heeft tijd nodig. Toch is het enorm straf wat KRC Genk na de pauze deed. Ik kan me niet herinneren dat ik in mijn carrière zo’n remontada heb verwezenlijkt. Het was altijd fijn om tegen STVV te spelen. Zo’n derby leeft enorm onder de fans en dat was ook op het veld voelbaar. Zelfs toen ik later bij AA Gent speelde, bleven de fans van STVV me uitjouwen omwille van mijn Genks verleden. Maar dat motiveerde me alleen maar om nog beter te doen. Ik heb dan ook geregeld gescoord tegen STVV. (Lacht)

Koita knapte zijn verdedigend werk niet meer op. Misschien dacht hij dat zijn wedstrijd er al opzat

Danny Boffin

Ex-STVV

Danny Boffin.© Guy Meurs

“STVV kroop in de tweede helft te vaak achteruit”, vindt Danny Boffin, nog zo’n Truiens clubicoon en goed voor zes derby’s tegen KRC Genk. “Sommige jongens knapten hun verdedigend werk ook niet meer op. Koita bijvoorbeeld. Misschien dacht hij dat zijn wedstrijd er al opzat, na die geweldige hattrick voor de rust. Mathias Delorge - die ik weer erg goed vond spelen - werd zo in de steek gelaten en moest veel te grote ruimtes dichtlopen. Dan scoort Genk die eerste goal, waardoor hun vertrouwen groeide. Ik heb dat ook een keer meegemaakt, dertig jaar geleden bij Anderlecht. Wij stonden in de Champions League 0-3 voor tegen Werder Bremen, met nog 25 minuten te spelen. Uiteindelijk verloren we nog met 5-3. (Lacht)

Play-off 1?

“De Kanaries hadden ook wat pech in die tweede helft”, zucht Voets. “Bijvoorbeeld met Tolu, die net geen buitenspel stond bij de 2-3. Of met de gelijkmaker, waarbij Suzuki in de fout gaat. Dat mag je zo’n jonge doelman ook niet te erg verwijten, want dat kan op die leeftijd gebeuren. Misschien krijgt dit team nog wel een kleine terugval, omdat er wat weinig ervaring rondloopt. Maar ik denk dat play-off 1 haalbaar is, met de kwaliteit die in de kern zit.”

Het is niet de eerste keer dit seizoen dat Genk makkelijk doelpunten slikt. Daar moeten ze lessen uit trekken

Jacky Peeters

Ex-KRC Genk

Boffin knikt. “Dat moet inderdaad lukken, als STVV nog wat meer regelmaat legt in zijn resultaten. Tegen Mechelen speelden ze de wedstrijd volwassen uit, maar op Gent gaven ze ook al zo’n voorsprong weg. Al ben ik wel erg onder de indruk van wat Thorsten Fink op zo’n korte tijd heeft neergezet in Sint-Truiden. Hij houdt van een goede discipline, maar in het spel zie je zijn ideeën ook duidelijk terug.”

Wouter Vrancken.© Dick Demey

Voor KRC Genk is deelname aan die play-off 1 een absolute must, vinden Thijs en Peeters. “Voorlopig presteren ze heel wisselvallig”, zegt Thijs. “Maar ik ben ervan overtuigd dat Wouter Vrancken er opnieuw een geoliede machine van kan maken. Het is wel belangrijk om die thuisreputatie opnieuw in ere te herstellen. Genk kon dit seizoen in de competitie nog geen enkele thuiswedstrijd winnen, terwijl de Cegeka Arena in het verleden bijna altijd een oninneembare vesting was. Maar als ze blijven werken zoals ze bezig zijn, komt het zeker goed.”

“Absoluut”, knikt Peeters. “Voor Genk zou het een ramp zijn om play-off 1 te missen, maar ik ben ervan overtuigd dat dat niet zal gebeuren.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer