Direct naar artikelinhoud
Snowden

Snowdens laatste tweet: ongelukje of cryptische boodschap?

Edward Snowden.

Was Edward Snowdens mysterieuze tweet van twee dagen geleden een ‘broekzaktweet’ of een ‘dead man’s switch’? Dat is de vraag die rondzoemt op social media sinds de beroemde klokkenluider een ogenschijnlijk willekeurige reeks letters en nummers twitterde die vervolgens verwijderd werd. Sindsdien heeft Snowden niets meer van zich laten horen op Twitter.

Het kan om een per ongeluk verzonden bericht gaan vanuit zijn broekzak, maar sommige twitteraars speculeren over een ‘dead man’s switch’: een voorgeprogrammeerde code die automatisch wordt verstuurd als de computereigenaar niet regelmatig inlogt. In het geval van de oud-NSA-medewerker zou het kunnen gaan om een code waarmee versleutelde, niet-gepubliceerde documenten kunnen worden geopend die hij onlangs aan diverse journalisten heeft gestuurd. Is Snowden gevangen genomen, vragen sommigen zich af, of zelfs dood?

Twitter bericht wordt geladen...

Nee, zegt journalist Glenn Greenwald, die Snowden in het verleden hielp met het openbaren van zijn informatie. Via Twitter liet hij weten dat Snowden in orde is, maar ging verder niet op de details in. Toch blijft men op social media argwanend. Eind vorige week twitterde de klokkenluider meer opmerkelijke dingen, meldt de NOS, zoals ‘Het is tijd’ en ‘Hebben wij samengewerkt? Hebben we gepraat sinds 2013? Neem alsjeblieft nog een keer veilig contact met op.’ Ook deze tweets zijn verwijderd.

Twitter bericht wordt geladen...

Snowden wordt in de Verenigde Staten verdacht van het lekken van staatsgeheimen. Drie jaar geleden vluchtte hij uit Amerika, waarna hij allerlei geheime informatie doorspeelde aan journalisten en persbureaus over de praktijken van Amerika’s geheime dienst, de NSA. Snowden woont sinds 2013 op een geheim adres in Moskou, waar hij asiel kreeg, en weigert terug te gaan naar de VS uit angst dat hij geen eerlijk proces zal krijgen.