Hulplijn 1712 krijgt derde meer oproepen na "Godvergeten" en onderzoek Sven Pichal, meldingen bij de Kerk verdubbeld

De afgelopen drie weken heeft hulplijn 1712 31 procent meer oproepen verwerkt over geweld en misbruik. Dat komt door de aandacht voor de zaak rond beelden van kindermisbruik waarin Sven Pichal een van de verdachten is, en de VRT Canvas-reeks "Godvergeten". Ook het aantal meldingen bij de Kerk zelf is bijna verdubbeld sinds de reeks wordt uitgezonden.

Berichtgeving over seksueel geweld maakt heel wat los bij slachtoffers. Dat maken de cijfers van hulplijn 1712 pijnlijk duidelijk. De afgelopen drie weken kreeg de hulplijn ongeveer 820 oproepen over geweld, misbruik en kindermishandeling. Dat is een derde meer dan in dezelfde periode een jaar eerder.  

Twee hulpvragen komen het vaakst terug. "Enerzijds contacteren volwassenen ons omdat ze zich hier en nu zorgen maken over een kind. Anderzijds zoeken mensen die vroeger als kind geweld hebben meegemaakt een luisterend oor", zegt Wim Van de Voorde, Vlaams coördinator van hulplijn 1712.  

660 van de oproepen gingen over kinderen die mogelijk slachtoffer werden van kindermishandeling en seksueel misbruik. "Dat is zelfs een stijging van meer dan 40 procent ten opzichte van vorig jaar", legt Van de Voorde uit. Meestal gaat het over geweld in het gezin, maar er kwamen ook tientallen oproepen binnen over misbruik in scholen, internaten, jeugd- en andere instellingen.  

"Godvergeten" en Sven Pichal

Een reden voor die stijging legt de hulplijn gedeeltelijk bij "Godvergeten", de VRT Canvas-reeks over misbruik in de katholieke kerk. "Verschillende slachtoffers, of hun directe omgeving, verwijzen expliciet naar de documentaire. Het is de eerste keer – met uitzondering van de documentaire over familiaal geweld – dat een televisieprogramma zo'n grote impact heeft op de werking van 1712", zegt Van de Voorde.  

Het gaat soms over mensen die 5 of zelfs 50 jaar gezwegen hebben over dat ze als kind misbruikt werden

Wim Van de Voorde, Vlaams coördinator van hulplijn 1712

Het misbruik krijgt een gezicht en mensen herkennen zichzelf daarin. "In de reeks durven de mensen hun verhaal na lange tijd te vertellen. Dat zorgt ervoor dat andere slachtoffers voor het eerst contact zoeken met ons", gaat hij verder. "Het gaat soms over mensen die er 5 of zelfs 50 jaar over gezwegen hebben dat ze als kind misbruikt werden." 

BEKIJK - "Wat vaak terug komt, is dat slachtoffers in dat machtsmisbruik hebben gezeten", Terzake sprak met een hulpverleenster van 1712 Vlaams-Brabant:

Videospeler inladen...

Meldingen bij de Kerk verdubbeld

Ook bij het meldpunt seksueel misbruik van de Kerk is het aantal meldingen toegenomen. Sinds "Godvergeten" wordt uitgezonden, zijn er vanuit Vlaanderen 15 nieuwe meldingen binnengekomen. Dat zijn er bijna evenveel als op een heel jaar tijd. Tussen juni 2022 en juli 2023 waren er vanuit Vlaanderen 16 nieuwe meldingen over seksueel misbruik bij het meldpunt. 

De meldingen komen uit alle Vlaamse bisdommen, en de slachtoffers die de melding maken, zijn meestal tussen de 70 en 85 jaar oud. De meeste meldingen over seksueel misbruik komen van mensen die in een internaat hebben gezeten. De meeste slachtoffers verklaarden dat ze over de streep werden getrokken door het programma "Godvergeten".

Alle meldingen gaan over feiten van meer dan 30 jaar geleden en zijn dus verjaard.

Berichtgeving over zaak-Sven Pichal triggert slachtoffers

Het onderzoek naar radiopresentator Sven Pichal over het bezit en verspreiden van beelden van seksueel misbruik van minderjarigen maakte ook heel wat los bij slachtoffers. De uitgebreide berichtgeving triggert slachtoffers en hun omgeving om 1712 te contacteren, merken ze bij de hulplijn.  

"Niet alleen slachtoffers vinden de weg naar onze hulplijn, ook hun directe omgeving die er vaak een trauma aan overhoudt, wil daarover praten. Als samenleving moeten we oog hebben voor het leed van de omgeving van het slachtoffer. Ook zij verdienen de nodige ondersteuning", sluit Van de Voorde af.  

Heb je een vraag over geweld, misbruik of kindermishandeling, dan kan je terecht bij de hulplijn 1712. Kinderen en jongeren kunnen ook terecht bij Awel, op het nummer 102 of via de website.

Maak je je zorgen over je gevoelens en gedrag naar minderjarigen toe, of het gedrag van een ander? Dan kan je Stop it Now! contacteren voor een luisterend oor, advies en ondersteuning. Dit kan op het nummer 0800-200 50 of via vragen@stopitnow.be. 

Meest gelezen