Een doorgeknipte enkelband.
Volledig scherm
PREMIUM
Een doorgeknipte enkelband. © BELGA

Al 228 dragers saboteerden dit jaar hun enkelband, maar een 'niet-doorknipbare' band mag niet

Sinds begin dit jaar manipuleerden al 228 verdachten en veroordeelden het systeem voor thuisdetentie. Vaak werd de enkelband doorgeknipt. Dat blijkt uit Vlaamse justitiecijfers. We peilden bij Vlaams minister van Justitie Zuhal Demir (N-VA) naar de achilleshiel van de enkelbanden: wanneer gaat het alarm af? Wordt er dan meteen gereageerd? En kan er geen ‘niet-doorknipbare’ enkelband worden aangemeten? “Het is lachen in het gezicht van zowel de politie als het VCET, dat die enkelband weer moet gaan aangespen”, zegt Demir.

28 reacties

  • Peter Buyck

    7 maanden geleden
    Ja op papier is het zo: enkelband geschonden = gevangenis. Maar daarvoor moet je eerst bij de rechter gedaagd worden. En dat duurt lang (tussen knippen, voorleiden en straf). Op Justitie loopt het al decennia scheef wat strafopvolging en strafuitvoering betreft wat Quickie ook moge beweren.
  • Gerry Cle

    7 maanden geleden
    Is het niet logisch dat iemand die zich niet houdt aan zijn voorwaarden om een enkelband te dragen zijn straf in de gevangenis moet uitzitten? Een enkelband is toch geen verworven recht maar een gunst voor gedetineerden om zich terug in de maatschappij te integreren.
  • Rik Cappelle

    7 maanden geleden
    Plant ze een chip in en gedaan.
  • Nick Caluwé

    7 maanden geleden
    waar is de wet die zegt; 'wanneer je als gedetineerde vrijheid krijgt met een enkelband, en zelfs deze misbruikt dmv hem door te knippen, verdwijnt deze gunst en krijg je 5 jaar cel effectief bovenop je uit te zitten tijd, op eigen kosten.' Punt andere lijn.
  • eric meers

    7 maanden geleden
    Wie zijn enkelband doorknipt of saboteert moet automatisch zijn volledige straf uitzitten in het gevang , desnoods met 4 op 1 kamer , wedden dat er geen enkele nog zijn enkelband doorknipt . Wordt stilaan tijd dat we gaan stoppen met het pamperen van criminelen .