Activisten van Extinction Rebellion blokkeren een snelweg in de buurt van het Nederlandse Den Haag om te protesteren tegen regeringssubsidies die de fossiele industrie ondersteunen. Beeld van vorige week.
Volledig scherm
Activisten van Extinction Rebellion blokkeren een snelweg in de buurt van het Nederlandse Den Haag om te protesteren tegen regeringssubsidies die de fossiele industrie ondersteunen. Beeld van vorige week. © AFP

Bedrijven in fossiele industrie raken nog altijd vlot aan miljarden

Ondanks de klimaatambities om de koolstofuitstoot ­tegen 2050 volledig af te bouwen, ­blijven fossiele ­bedrijven zich met medewerking van de ­banken massaal financieren op de obligatiemarkten. Na het ­klimaatakkoord van Parijs van ­december 2015 hebben meer dan 300 van de meest hardleerse fossiele bedrijven nog ruim 1.000 miljard euro opgehaald, geholpen door meer dan 400 banken. Dat schrijft ‘De Tijd’ vandaag op basis van onderzoek van de Nederlandse nieuws­collectieven ‘Investico’ en ‘Follow the Money’ en andere Europese ­media, waar­onder ‘The Guardian’, ‘Le Monde’, ‘­Handelsblatt’ en ‘De Tijd’.