Ook één ­Belgische onderneming staat op de lijst: Eni Finance ­International haalde in enkele jaren 2 miljard euro op.© imago images/Manfred Segerer

Fossiele bedrijven raken nog altijd vlot aan miljarden

Ondanks de klimaatambities om de koolstofuitstoot ­tegen 2050 volledig af te bouwen, ­blijven fossiele ­bedrijven zich met medewerking van de ­banken massaal financieren op de obligatiemarkten.

Bron: BELGA

Na het ­klimaatakkoord van Parijs van ­december 2015 hebben meer dan 300 van de meest hardleerse fossiele bedrijven nog ruim 1.000 miljard euro opgehaald, geholpen door meer dan 400 banken. Dat schrijft De Tijd dinsdag op basis van onderzoek van de Nederlandse nieuws­collectieven Investico en Follow the Money en andere ­Europese ­media, waar­onder The Guardian, Le Monde, ­Handelsblatt en De Tijd.

Fossiele bedrijven ­blijven investeren in nieuwe oliepijpleidingen en -platforms, schaliegasprojecten en zelfs koolmijnen. Om die activiteiten te financieren, beroepen ze zich in toenemende mate op de minder transparante obligatiemarkten. Liefst 307 van die hardleerse ­fossiele bedrijven tankten op die manier 1.011 miljard euro bij sinds 2016. Daarvan hebben 94 obligatie-uitgiftes, goed voor bijna 100 miljard euro, zelfs een eind­vervaldag na 2050.

De bedrijven werden bij de uitgiften ondersteund door honderden banken, financiële dienstverleners en advocaten­kantoren, die zich nochtans net zo goed engageren om tegen 2050 koolstofneutraal te zijn, zo blijkt.

Ook Belgen

De ondernemingen die de ­voorbije 7,5 jaar het meeste geld ophaalden, hebben hun hoofdzetel in groeilanden. Het gaat om het Mexicaanse Pemex, het Braziliaanse ­Petrobras en het Russische Rosneft. De Britse giganten Shell en BP ­vervolledigen de top vijf. Het zijn allemaal spelers die opduiken in de lijst van meest vervuilende bedrijven ter wereld. Ook één ­Belgische onderneming staat op de lijst van 307 bedrijven: Eni Finance ­International. De Belgische dochter van het Italiaanse olie­bedrijf Eni haalde tussen 2017 en 2020 2 miljard euro op via vier ­Belgische ­obligaties.

De drie banken die het vaakst ­betrokken zijn bij die obligatie-­emissies zijn Amerikaans: ­JPMorgan Chase, Citi en Bank of America. De belangrijkste drie ­Europese banken zijn Deutsche Bank, het Britse HSBC en het Franse Crédit Agricole. Ook BNP Paribas, waarvan de Belgische staat aandeelhouder is, duikt op in de top tien.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer