Met kraanwater is er geen enkel probleem inzake fluor.
© Teresa Short 2014

Waarom je kind beter niet te vaak water van sommige merken drinkt: "Soms zit er te veel fluor in"

Op sommige flessen mineraalwater staat te lezen dat jonge kinderen er beter niet te veel van drinken, omdat er een hoge concentratie fluor inzit. Wat is fluor precies en bestaat er dan zoiets als een "overdosis" fluoride? Het consumententeam van Radio2 geeft het antwoord.

Het consumententeam van Radio2 gaat op zoek naar een antwoord op al je vragen. Heb je een verhaal of vraag, laat het ons weten op consumenten@radio2.be.

De kans is groot dat je eerst aan tandpasta denkt als je het woord "fluor" ziet, maar wist je dat het een natuurlijke stof is die ook in ons drinkwater zit. Fluor of fluoride komt van nature in oppervlakte- en grondwater voor, maar ook door meststoffen die in de landbouw gebruikt worden en door bepaalde soorten industrie. Daardoor belandt fluor dus ook in ons drinkwater.

Als de concentratie fluor aan de hoge kant is, zijn de fabrikanten van het water verplicht om een waarschuwing op de verpakking te drukken. "Bevat meer dan 1,5 mg/l fluor: niet geschikt voor regelmatig gebruik door zuigelingen en kinderen jonger dan 7 jaar", staat er te lezen op sommige flessen mineraalwater. 

Waarom heeft ons lichaam fluor nodig?

Fluor is geen essentiële voedingsstof. Ook zonder groeit en ontwikkelt ons lichaam. Fluor is vooral belangrijk om ervoor te zorgen dat we geen gaatjes in onze tanden krijgen. Hoeveel fluor we precies nodig hebben, is vooral afhankelijk van onze leeftijd. Bij kinderen ligt dat gemiddelde lager. Volgens het meest recente rapport van de Hoge Gezondheidsraad (HGR) uit 2019 is tandpasta met fluor erin op dit moment "het enige doeltreffende en risicoloze middel ter bescherming tegen tandbederf."

Het drinken van water met een fluoridegehalte van meer dan 2 tot 3 mg/liter leidt mogelijk tot een verhoogd risico op verkleuring van het tandglazuur

Rapport van de Hoge Gezondheidsraad

Je tanden kunnen ervan verkleuren

Volgens de HGR neemt een Belg gemiddeld tussen 2,9 en 3,5 mg fluor per dag op. De raad ziet daarin geen problemen, noch voor kinderen noch voor volwassenen. Alleen wanneer je te veel water met een te hoge concentratie fluor drinkt, kunnen er problemen ontstaan. "Het drinken van water met een fluoridegehalte van meer dan 2 tot 3 mg/liter leidt mogelijk tot een verhoogd risico op fluorose", klinkt het in het rapport.

Fluorose is een verkleuring van het tandglazuur door een te hoge concentratie fluor. In extreme gevallen kan een overdosis fluor ook voor problemen aan de botten zorgen. Daarom legt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) een maximale richtwaarde van 1,5 mg/liter vast voor drinkwater. Fabrikanten van mineraalwater waar minstens 1,5 mg fluor per liter inzit, zijn dan ook verplicht om op de verpakking te vermelden dat kinderen jonger dan 7 jaar er best niet te veel van drinken. In sommige merken van flessenwater zit er amper fluor, in andere dan weer veel.

Hetzelfde geldt voor kraantjeswater. In bijna geen enkel gebied in Vlaanderen overschrijdt het leidingwater de norm van 1,5 mg/liter. Op de meeste plekken in Vlaanderen zit er zelfs niet meer dan 0,5 mg fluor per liter in het kraantjeswater. Dat blijkt uit een rapport van de Vlaamse Milieumaatschappij uit 2021.

Fluor is het enige doeltreffende en risicoloze middel ter bescherming tegen tandbederf

Rapport van de Hoge Gezondheidsraad

Wat bij een fluortekort?

Kinderen onder de 8 jaar die enkel dranken drinken met minder dan 0,6 mg/liter fluor erin en te weinig hun tanden poetsen (best twee keer per dag) met fluorhoudende tandpasta kunnen soms een tekort krijgen. Alleen dan kan het een goed idee zijn om een supplement in te nemen, maar raadpleeg daarvoor altijd eerst je huisarts of tandarts. In de meeste gevallen zijn supplementen of andere fluorproducten niet nodig, ook niet voor volwassenen.

Onthoud vooral: jonge kinderen drinken best niet te veel mineraalwater met een hoog fluorgehalte. Fluor helpt om onze tanden te beschermen, maar van te weinig fluor krijg je gaatjes en van te veel fluor kan je tandglazuur beschadigd geraken. Wie een evenwichtig voedingspatroon heeft en regelmatig zijn tanden poetst, hoeft meestal niets te vrezen en geen speciale maatregelen te nemen.

Meest gelezen