David McCallum als Donald "Ducky" Mallard in "NCIS"

Acteur David McCallum, bekend van "The man from U.N.C.L.E" en "NCIS" (en van de ultieme hiphophit) is overleden

In de Verenigde Staten is acteur David McCallum overleden. Hij is vooral bekend uit de populaire spionagereeks "The man from U.N.C.L.E." uit de jaren 60 en meer recent als wetsdokter Donald Mallard in de politieserie "NCIS". Maar hij leverde als muzikant ook de basis voor een van de grootste hiphop-classics aller tijden. McCallum is 90 jaar geworden.

McCallum, die geboren werd in Schotland, had aanvankelijk geen grootse carrière als acteur voor ogen. Hij speelde eind jaren 50, begin jaren 60 voornamelijk bijrollen in Britse series en grote speelfilms als "A night to remember" (1958), over de Titanic, "The great escape" (1965), het waargebeurde verhaal van een ontsnapping uit een Duitse gevangenenkamp in WO II, en "The greatest story ever told (1965), het bijbelse verhaal over Jezus.

Halverwege de jaren 60 werd McCallum gecast voor een nieuwe Amerikaanse spionagereeks met als titel "The man frum U.N.C.LE.". Televisie- en filmland zagen in het succes van James Bond-boeken en -films een bron van inspiratie. "The man from U.N.C.L.E." ging over een team geheimagenten die de internationale misdaad bestrijden met allerlei technologische snufjes in hun zak. U.N.C.L.E stond daarbij voor "United network command for law and enforcement". En ondanks de achtergrond van de Koude Oorlog werkten Amerikanen en Russen samen.

Robert Vaughn (links) en David McCallum (rechts) in "The man from U.N.C.L.E."
Copyright (c) Mary Evans Picture Library 2020. Credit: Mary Evans/AF Archive

Centraal stond het Amerikaanse-Russische duo Napoleon Solo (Robert Vaughn) en Illya Koeryakin. De rol van Koeryakin werd vertolkt door McCallum. Aanvankelijk was McCallums rol eerder beperkt. "Ik had voor die tijd nog nooit van het woord sidekick gehoord," zei McCallum daar later over. De serie was eerst ook geen overrompelend succes. Maar de populariteit groeide, niet alleen bij fans van het genre maar ook bij tienermeisjes.

Die waren onder de indruk van de blonde looks van McCallum en het intellectuele, raadselachtige karakter van zijn personage. Na nog geen jaar was het personage van McCallum gepromoveerd van sidekick naar volwaardige partner. Vaughn en McCallum werden razend populair, niet alleen in de VS, maar ook daarbuiten. De acteurs konden niet over straat lopen zonder aangeklampt te worden.

"The man from U.N.C.L.E." liep vier seizoenen lang, van 1964 tot 1968. McCallum werd in die periode meermaals genomineerd voor een Emmy en een Golden Globe.

BEKIJK - David McCallum in "The man from U.N.C.L.E":

Wetsdokter met een strikje in "NCIS"

Later speelde McCallum nog de hoofdrol in de reeks "The invisible man" en was hij te zien in heel wat televisieseries, waaronder "Perry Mason", "The outer limits", "Murder, she wrote", "Matlock" en "Law and order". In 1983 dook hij nog eens op als Illya Koeryakin in de nostalgische tv-film "The return of the man from U.N.C.L.E.".

In 2003 kwam McCallum opnieuw in de belangstelling te staan toen hij gecast werd als wetsdokter Donald "Ducky" Mallard in de Amerikaanse politiereeks "NCIS", over misdrijven in en rond de Amerikaanse marine. Mallard was een excentriek personage, met een brilletje en een strikje, en een oog voor mooie dames. "Hij zag er wat dom uit, maar het was geweldig om te spelen", vertelde McCallum daarover. "NCIS"' werd een van de meest populaire misdaadreeksen in de VS, McCallum zou 20 seizoenen meespelen.

Hiphopklassieker

David McCallum speelde niet alleen een rol van betekenis op televisie, maar drukte ook zijn stempel op de muziekgeschiedenis. Zijn ouders waren geschoolde muzikanten en hij wilde aanvankelijk dan ook daar carrière in maken. In de jaren 60, ten tijde van zijn doorbraak als acteur, maakte McCallum vier platen voor Capital Records. Daarop stonden instrumentale interpretaties van bekende nummers, maar McCallum schreef ook eigen composities.

Een daarvan was "The edge", op het album "Music: a bit more of me" uit 1968, het jaar waarin er een einde kwam aan "The man from U.N.C.L.E.". Ruim 30 jaar later gebruikte ene Andrew Romell Young, oftewel Dr. Dre, een sample uit "The edge" als basis voor een van zijn nummers. "The next episode" werd een van de eerste echte klassiekers uit de hiphop. Meer dan 20 jaar later geldt het nog altijd als een van de beste hiphop-songs ooit en is Dr. Dre nog altijd een naam die klinkt als een klok. Onder meer dankzij David McCallum.  

"The edge", David McCallum:

"The next episode", Dr. Dre

"Een echte renaissance man"

McCallum is op 90-jarige leeftijd overleden in een ziekenhuis in New York, omringd door zijn familie. In een mededeling noemt zijn familie hem "een echte renaissance man", een man die van alle markten thuis was. "Hij was de meest vriendelijke, coole, geduldige en liefhebbende vader. Hij zette zijn familie altijd eerst. Hij was gefascineerd door wetenschap en cultuur en zette die passies om in kennis."

"David was een begenadigd acteur, geliefd door veel mensen in de hele wereld. Hij leidde een ongelofelijk leven, en zijn nalatenschap zal voor altijd blijven doorleven", klinkt het bij CBS, de televisiezender achter "NCIS".

Meest gelezen