Direct naar artikelinhoud
De gedachteRemy Amkreutz

Je zou geluid - met enig gevoel voor ironie - ‘een stille doder’ kunnen noemen

Je zou geluid - met enig gevoel voor ironie - ‘een stille doder’ kunnen noemen
Beeld Eva Beeusaert, Tim Dirven

Elk jaar opnieuw komen 12.000 Europeanen door de gevolgen van lawaai eerder dan verwacht te overlijden. Toch is er weinig aandacht voor geluid, zo stelt hoofdredacteur Remy Amkreutz.

Het is overal maar we staan er nauwelijks bij stil: geluid. Of het nu irritant of heerlijk ontspannend is, decibels hebben een veel grotere impact op lijf en leven dan de meeste mensen vermoeden. Daarom start De Morgen samen met wetenschappers van de UAntwerpen een groot geluidsonderzoek. Iedereen die in Vlaanderen woont, kan deelnemen.

Voor de een zijn het de duiven van de buurman, voor de ander de tram die gierend door de bocht gaat of de nabijgelegen doorgangsweg. Geluid is, zeker in Vlaanderen, zo goed als overal. We hebben er, zoals dat gaat in een dichtbevolkt gebied, mee leren leven. Maar eigenlijk weten we er nog veel te weinig over. Hoe luid is het écht? Hoe voelt het voor ons aan? En hoe ziekmakend is het eigenlijk?

Om antwoord te kunnen geven op die vragen (en meer) lanceren Universiteit Antwerpen, het Universitair Ziekenhuis Antwerpen en De Morgen vandaag De Oorzaak, het grootste burgeronderzoek naar geluid.

We hebben dat thema niet voor niets gekozen. Je zou geluid - met enig gevoel voor ironie - immers ‘een stille doder’ kunnen noemen. Stil, omdat het in publieke debatten vrij zelden over geluidsoverlast gaat, terwijl uit onderzoek wel al is gebleken dat één op de drie Vlamingen zich ‘gehinderd’ voelt door omgevingsgeluid. En dodelijk, omdat het volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), na luchtvervuiling, de tweede grootste milieugerelateerde oorzaak is van gezondheidsproblemen.

De cijfers spreken voor zich.

Lees ook:

Hoe De Oorzaak omgevingsgeluid in kaart wil brengen: ‘Er is een verschil in hoe luid het in je straat ís en hoe luid je het in je straat víndt

Waarom geluid zo belangrijk is: ‘Het heeft een veel grotere impact op je lichaam en geest dan je denkt’

Voortdurend achtergrondlawaai en acute geluidsopstoten tasten onze gezondheid aan en zorgen voor een hogere kans op ziektes en vroegtijdige sterfte. Bij elke 10 decibel extra aan verkeerslawaai stijgt bijvoorbeeld de kans om te sterven aan een hartaanval met 4,3 procent. Jaarlijks komen er in Europa volgens het Europees Milieuagentschap (EEA) zo’n 12.000 mensen door lawaai eerder te overlijden dan verwacht. Ook lijden 22 miljoen Europeanen door te veel decibels aan zware stress en hebben 6,5 miljoen mensen te maken met chronische slaapproblemen.

Toch staat geluid niet bijzonder hoog op de politieke agenda. Verschillende overheden als steden en gemeenten zijn ermee bezig, maar in beleid mondt dat vaak niet uit. In feite is dat niet onlogisch: we missen nog best wat data, zeker op het niveau van het individu.

Het is ook daarom tijd om onze blik én onze oren op geluid te richten. En daarvoor vragen wij graag uw hulp. Vanaf vandaag kan iedereen die dat wenst zich via demorgen.be/oorzaak inschrijven voor De Oorzaak en deelnemen aan bevragingen rond omgevingsgeluid. Belangrijk, omdat geluid - anders dan luchtvervuiling - in grote mate subjectief is. Wat voor de ene persoon bijzonder storend is, merkt de ander wellicht helemaal niet op.

In een latere fase kunnen inwoners van de drie centrumsteden Antwerpen, Gent en Leuven zich opgeven voor metingen. Zij zullen toestellen krijgen die het stadslawaai zeer nauwkeurig in beeld brengen. Voor alle duidelijkheid: de sensoren zullen nooit geluidsopnames opslaan en dus nooit de privacy van deelnemers of passanten schaden. Alle data wordt veilig verwerkt en direct omgezet in decibels.

Zie De Oorzaak daarom als een prachtige kans. Een kans om, met dank aan uw oren, ons dagelijks leven niet alleen leefbaarder, maar ook gezonder te maken.

Vragen, tips of opmerkingen? Mail gerust naar deoorzaak@demorgen.be.