Wereldwijde degrowth-inspanning zou bijna 8 miljard mensen in extreme armoede storten tegen 2100 

Een studie, gepubliceerd in het vooraanstaande wetenschappelijke tijdschrift Nature, bekijkt de effecten van lage groei en ontgroei. Het pad met negatieve groei zou resulteren in een stijging van de wereldwijde extreme armoede met 15 procentpunten.

Waarom is dit belangrijk?

Degrowth is een opkomende economisch-sociale beweging die pleit voor het verminderen van de economische groei om duurzaamheid en levenskwaliteit te verbeteren. Klassieke economen waarschuwen voor een serieuze vermindering van de welvaart in zo’n scenario. Een nieuwe studie in Nature bevestigt dit.

In het nieuws: Degrowth zou miljarden mensen in de armoede storten.

In de studie in Nature worden twee scenario’s gemodelleerd. Enerzijds is er een model die kijkt naar een globale ontgroei en anderzijds een model waar de degrowth beperkt is tot hoge inkomenslanden. Beide scenario’s worden dan nog eens opgesplitst twee scenario's, toewerkend naar een economische groei van 0 en -1 procent in 2100.

Belangrijkste conclusie: "Een wereldwijd negatief groeiscenario zal de toekomstige cum

Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer