Familiehulp verbaasd over Vlaamse besparingen op gezinszorg: "Vraag naar zorg stijgt, maar middelen dalen"

Thuiszorgorganisatie Familiehulp maakt zich zorgen over de impact van de besparingen op de gezinszorg. Naast de vele investeringen maakte de Vlaamse regering gisteren ook enkele besparingen bekend. Familiehulp, dat aan meer dan 40.000 mensen gezinszorg aanbiedt, wordt dubbel getroffen. "Wachtlijsten zullen nog langer worden en de kwaliteit van zorg dreigt te dalen."  

Gisteren kondigde de regering extra investeringen aan in onder meer het onderwijs, de kinderopvang, elektrische wagens en studentenkoten. Besparingen in de gezinszorg moeten mee helpen om die uitgaven te compenseren. Gezinszorg is er voor mensen met een zorgbehoefte die op zoek zijn naar hulp aan huis bij persoonsverzorging of huishoudelijke taken. In de praktijk gaat het vooral om oudere mensen, maar bijvoorbeeld ook mensen met een chronische ziekte doen er vaak beroep op. 

De regering heeft gisteren beslist om het zogenoemde groeipad van de gezinszorg te vertragen. Dat wil het volgende zeggen: de regering had eerder beslist om het budget voor gezinszorg jaarlijks met een bepaald percentage te verhogen. Gisteren heeft ze besloten om die verhogingen op een andere, tragere manier, uit te voeren.

"Zonder overleg"

"Zonder overleg heeft de regering beslist dat het budget voor de gezinszorg veel trager zal stijgen dan eerder was aangekondigd", klaagt Familiehulp aan. De organisatie ondersteunt jaarlijks meer dan 40.000 mensen via gezinshulp. 

"De beslissing om te besparen druist in tegen de realiteit", zegt afgevaardigd bestuurder Ann Demeulemeester. De vraag naar zorg neemt namelijk jaar na jaar toe. In de eerste helft van 2023 vroegen al bijna 19.000 mensen gezinszorg aan, een stijging met 5 procent tegenover vorig jaar. "Door nu de handrem op te trekken zegt de Vlaamse regering: jullie zullen als sector nog meer zorg moeten verlenen met minder middelen. Dat is een ietwat vreemde redenering"aldus Demeulemeester.

Dubbel getroffen

De zorgsector wordt ook getroffen door de afschaffing van de zogenoemde doelgroepenkorting, een andere besparing die de regering gisteren aankondigde. Bedrijven die mensen aanwerven die het moeilijk hebben op de arbeidsmarkt, bijvoorbeeld oudere werknemers, moesten minder belastingen betalen. Dat systeem wordt vanaf 1 januari stopgezet. In de zorgsector zijn traditioneel veel 50-plussers aan de slag, bij Familiehulp gaat het over meer dan een kwart van hun 13.000 werknemers.  

"Voor onze organisatie gaat dat over een verlies van jaarlijks 4 miljoen euro", legt Demeulemeester uit. 

De werkdruk voor "de helden van de zorg" zal nog toenemen

Ann Demeulemeester, afgevaardigd bestuurder Familiehulp

Demeulemeester maakt zich zorgen over de gevolgen van de besparingen: "Het gevolg van deze beslissing is dat de werkdruk op de ‘helden van de zorg’ nog zal toenemen, wachtlijsten nog langer worden, de kwaliteit van zorg dreigt te dalen en mensen op minder zorg kunnen rekenen dan ze nodig hebben." 

Volgens het kabinet van minister van Welzijn Hilde Crevits (CD&V) is het tragere groeipad voor de gezinszorg een aanpassing aan de realiteit. "In verschillende sectoren wordt van zo een vertraging uitgegaan gezien de huidige situatie op arbeidsmarkt en de uitdagingen om voldoende medewerkers aan te werven. Dus het wordt aangepast aan de realiteit."

Meest gelezen