Deze eend werd zaterdagavond gestolen op het Molenpoortplein.© rr

‘Duck Walk’-eend die gestolen werd in Hasselt, is verdronken in het kanaal

Hasselt -

Zaterdagavond hebben zes jongeren op het Molenpoortplein een van de tien eenden meegenomen die in de Hasseltse binnenstad staan opgesteld voor de ‘Duck Walk’. Getuigen laten weten dat de jongeren met de eend zijn gaan zwemmen en dat ze toen is verdronken.

Dirk Jacobs en Mireille Maes

De eenden zijn replica’s van de echte kunstwerken, die veilig opgesteld staan. Het exemplaar dat op het Molenpoortplein werd gestolen, is gebaseerd op het werk van de Bilzense popart-kunstenares Annemie Martens. De organisatoren van de Duck Walk, een wandelroute langs alle eenden in Hasselt, willen de replica graag terug.

“Enerzijds willen we de verzameling weer compleet maken, en anderzijds hebben ook deze replica-eenden een waarde”, aldus Petronella Zelissen van Een Hart voor Limburg dinsdag. “We hebben met onze partners van Quartier Bleu camerabeelden bekeken en daarop zien we tussen 22.20 en 22.30 uur zes jongeren de eend van haar sokkel halen. Daarna wandelen ze ermee weg.”

“Er is geen aangifte gedaan bij de politie, omdat we vermoeden dat het om een jeugdgrap gaat. We willen de jongeren daarom uitnodigen om de eend netjes terug te zetten. Dan is iedereen tevreden en we hopen dat onze eendenverzameling weer compleet is tegen dat we onze Duck Race zondagnamiddag organiseren.” 

Verdronken in kanaal

Dinsdag in de namiddag meldde zich een ooggetuige en toen bleek dat de eend reddeloos verloren is. “De persoon had gezien hoe de jongeren met de eend gingen zwemmen en dat ze toen is ‘verdronken’. Mensen op een boot probeerden nog om de eend uit het water te halen, maar ze was te zwaar en is gebroken. Opduiken is geen optie meer. Die jongeren hebben een serieus bedrag naar de haaien geholpen. Dat is geld dat wij niet aan het goede doel kunnen spenderen. Nu, ze kunnen het misschien goedmaken. Ze zijn altijd welkom om ons te troosten met ons verlies en het goed te maken door als vrijwilliger te werken voor Limburgse kinderen”, besluit Zelissen.

De eend werd hier van haar sokkel gehaald.© rr

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer