GEMEENTERAAD

GEMEENTERAAD. Tongeren gaat 36 gronden verkopen, maar N-VA protesteert

Tongeren
Meerderheid: Tongeren.nu (14) en Vooruit (9)Oppositie: N-VA (4), Groen (2), Onafhankelijke (2)

Tonnagebeperking in Widooie, Rutten en Lauw: Op vraag van de inwoners komt er een zonale tonnagebeperking van maximum 3,5 ton, uitgezonderd laden en lossen in Widooie, Rutten en Diets-Heur. “Vroeger was er een beperking tot maximum 5 ton, maar dat was moeilijk te handhaven door de politie. Dan zouden de vrachtwagens eerst moeten gewogen worden. De lichtere vrachtwagens zijn beter herkenbaar voor de politie”, wist mobiliteitsschepen Patrick Jans.

Koninksem wordt verkeersveiliger: Om de verkeersveiligheid in Koninksem te bevorderen, worden de Koninksemsteenweg en de Koninksemstraat heringericht. “We willen het niet-bestemmingsverkeer hier weghalen en meer ruimte bieden aan zwakke weggebruikers. Er komen drie ‘slimme knippen’. Het zijn geen grote werken, alles wordt op het bestaande wegdek aangebracht. Het kruispunt van de Cottalaan, het zwartste punt in Tongeren, krijgt verkeerslichten. Sinds 1997 gebeurden hier 86 ongevallen, waarvan 55 met gewonden”, verduidelijkte schepen Jans. Volgens raadslid Ruben Stassen (Groen) moet de geest van de ouders meegekregen worden zodat ze hun kinderen met de fiets naar school laten gaan.

Verkoop landbouwgrond OCMW: De stad gaat 36 percelen landbouwgrond, gelegen in Hoeselt en eigendom van het OCMW verkopen. Samen goed voor 1,7 miljoen. Volgens fractieleider Patrick Leenders (N-VA) is dit een grandioze uitverkoop van het patrimonium om de begroting recht te trekken. Hij vindt 5 euro per m² te goedkoop en dreigt hiermee naar de gouverneur te stappen: “Dat is nattevingerwerk.” Schepen Johnny Vrancken, bevoegd voor patrimonium, was niet onder de indruk: “De verkoop van al die landbouwpercelen brengt ons voorlopig 3,9 miljoen op. Hierdoor hebben we geen nieuwe leningen moeten aangaan. De toegepaste procedure is correct: We laten de mededinging spelen, maar de pachter heeft het laatste woord.”  (diro/jbx)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer