Politiezone HANO kende in 2022 zwart verkeersjaar: 141 verkeersongevallen met 8 doden

Het aantal verkeersdoden in Hamont-Achel en Pelt is vorig jaar voor het tweede jaar oprij gestegen. Ook het aantal ongevallen, zwaar- en lichtgewonden en verkeersinbreuken liggen beduidend hoger dan in 2020 en 2021. Dat blijkt uit het jaarrapport van de politiezone HANO. 

"We hebben in 2022 een zwart jaar gehad", licht Eddy Aerden van PZ HANO de verkeerscijfers toe. Niet alleen het aantal verkeersdoden, maar ook het aantal ongevallen, zwaar- en lichtgewonden en verkeersinbreuken ligt beduidend hoger. "Het is vooral verontrustend dat alle dodelijke slachtoffers zwakke weggebruikers zijn. We hebben enorm ingezet op snelheidscontroles, controle op zwaar vervoer en verkeersinbreuken. Sommige factoren heb je spijtig genoeg niet in de hand." 

Als Aerden de concrete ongevallen overschouwt, blijkt er niet echt een oorzaak aan te duiden. "Het gaat om zeer diverse oorzaken. Bovendien zijn er ongevallen waarbij heel wat pech is gemoeid. Daarnaast vonden de dodelijke ongevallen steeds plaats op verschillende locaties. Het gaat dan zowel om een kruispunt als het jaagpad." 

Sensibilisering

Aerden onderstreept het belang om in te blijven zetten op verkeersveiligheid. "Het is sowieso een van onze vier prioriteiten. Dit jaar vonden er nog maar twee dodelijke ongevallen plaats, waarbij geen enkele zwakke weggebruiker betrokken was. Vorig jaar was een zwart jaar. De cijfers zijn wat ze zijn. Maar we ondernemen wel stappen. Ik kan mijn mensen op het terrein niets kwalijk nemen." 

De stappen die genomen worden, draaien rond verschillende thema's. Vorig jaar vonden er in de zone 49 acties of campagnes rond verkeer plaats. Nu bekijkt PZ HANO of ze iets kan doen rond mensen die elektrisch fietsen, want die zijn vaker betrokken bij ongevallen met gewonden dan andere fietsers. Vanaf volgende week komen scholen ook opnieuw langs op het commissariaat voor verkeerslessen. Recent werd ook een traject opgestart voor oudere weggebruikers om hun fietsvaardigheid op te krikken. 

Meest gelezen