Al 75 jaar een klassieker in bars en op feestjes: wat is het geheim van de legendarische Margarita-cocktail? “De 4 s’en maken het zo’n succes”
De legendarische margarita viert zijn 75ste verjaardag dit jaar én is op die gezegende leeftijd nog steeds heel populair: het is wereldwijd de vierde meest gedronken cocktail. Ondertussen doken er veel nieuwe varianten op het klassieke recept op, maar vanwaar komt de margarita? En waaraan dankt het drankje zijn internationaal succes? Alfred Cointreau van de gelijknamige likeurstoker en mixologist Dieter Van Roy ontleden de mixed drinkt én delen exclusieve recepten.
Over het ontstaan van de margarita bestaan veel legendes en wilde verhalen. “Volgens de ene ontstond deze cocktail in Mexico, volgens de andere in Londen. Daarnaast wordt er ook beweerd dat de margarita in Californië het levenslicht zag. Heel zeker zullen we nooit zijn, maar algemeen wordt aangenomen dat de eerste margarita werd gedronken in Mexico”, stelt Dieter van Roy, mixologist en eigenaar van cocktailbar BelRoy’s, met drie cocktailbars in Antwerpen.
Dat is ook wat Alfred Cointreau vertelt, zesde generatie van de Cointreau-familie en heritage manager bij de gelijknamige likeurstoker: “In de drankenwereld gaan veel anekdotes over de Margarita de ronde. Mijn grootouders vertelden me dat de originele Margarita het licht zag in 1948 in Acapulco in Mexico. Margaret ‘Margarita’ Sames, een Amerikaanse socialite die bekend stond om haar extravagante feestjes, creëerde de iconische cocktail door de combinatie van haar favoriete drankjes: Cointreau en witte tequila, samen met vers limoensap en een randje zout voor extra smaak.” Zo werd ‘The Drink’ geboren, die later werd omgedoopt tot ‘Margarita’. Anno 2023, 75 jaar later, is de Margarita uitgegroeid tot een wereldberoemde klassieker die je in bijna elke bar terugvindt.
“Een cocktail is pas perfect wanneer je zoveel mogelijk ingrediënten kan schrappen zonder dat de smaak verandert.
Waarom blijft de margarita zo populair?
Wat de margarita zo populair maakt volgens de experts? “Een cocktail is pas perfect wanneer je zoveel mogelijk ingrediënten kan schrappen zonder dat de smaak verandert. En dat is exact waar de margarita aan voldoet. Met amper drie ingrediënten krijg je een lekkere cocktail. Less is altijd more”, tipt Van Roy. “Bovendien behoort deze cocktail tot de befaamde ‘Daisy’-familie, een klassieke en nog steeds populaire cocktailstijl die dateert uit het einde van de 19e eeuw en de ideale verhouding tussen zoet en zuur bevat.”
Alfred Cointreau gaat nog een stapje verder en heeft het over vier ‘S-en’: sweet, strong, sour en sexy. Oftewel: zoet, sterk, zuur en sexy., alle eigenschappen van de margarita. Met dat laatste doelt hij op de vorm van het glas - een elegante coupe in de vorm van een omgekeerde sombrero en met een lange steel. “Een cocktail is goed wanneer je na je laatste slok denkt: die ga ik volgende keer nog eens bestellen”, vindt Cointreau. “En dat is exact wat al 75 jaar gebeurt bij de Margarita.”
Van margarita’s met tacokruiden tot sinaasappel
Welke versie van de cocktail vindt Alfred Cointreau himself het allerlekkerst? “Dan kies ik voor de eerste Margarita die ik samen met mijn oma shakete. Als je opgroeit in een familie die al generaties lang sinaasappellikeur stookt, gaan familiefeesten namelijk door in de bar. (lacht) Of nee, dan ga ik toch voor de margarita die ik dronk in ‘Licorería Limantour’. Een cocktailbar in Mexico die al jarenlang bovenaan de lijst van ‘s werelds beste cocktailbars prijkt. Hun signature drink is een ‘Margarita Al Pastor’, met een mengeling van tacokruiden, chili en ananassap. Meteen ook het bewijs dat je een heel eigen touch kan geven aan het basisrecept.”
Uiteraard zullen we een Margarita maken wanneer een gast daar naar vraagt. Maar ik heb daar mixed feelings over.
Nochtans noemen de nieuwe generatie bartenders en mixologist het weleens ‘vloeken in de kerk’, wanneer een gast een margarita bestelt. Ook Van Roy geeft aan “mixed feelings about the mixed drink” te hebben. “Als je naar een sterrenrestaurant gaat en een friet met stoofvlees vraagt, zullen de chefs dat voor je klaarmaken en dat zal waarschijnlijk ongelooflijk lekker zijn. Maar dat is niet waarom je een tafel boekt in een sterrenrestaurant. Hetzelfde geldt voor een cocktailbar. Uiteraard zullen we een margarita maken wanneer een gast daar naar vraagt - de ingrediënten zijn simpel en hebben we altijd in huis, maar je vindt het drankje niet standaard op de kaart. Al hadden we tijdens de zomer dan wel op onze suggestiekaart een frozen margarita staan, een kwalitatieve slushie die een twist aan de klassieker gaf.”
Feestelijke twist
Het recept van de margarita is zo veelzijdig dat je er het hele jaar door van kunt genieten en kunt aanpassen aan elk seizoen of elke goesting door infusies, fruit of kruiden toe te voegen. En vooral: je maakt het makkelijk thuis. Alfred Cointreau creëerde een feestelijke twist op de klassieker.
Toch liever de klassieke versie?
Lees ook:
Waarom is de pornstar martini plots weer zo populair?
Een fles wijn van 35.000 euro, goed voor 7.000 euro per glas: waarom is sommige wijn zo duur? En is dure wijn altijd beter? “Prijs is hallucinant” (+)
Even genoeg van alcohol? Zo maak je feestelijke mocktails: “Maak geen drankje met fruitsap, dat wordt al snel te zoet en te zwaar”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Belgische chef Ben werkt 32 uur minder in Denemarken en verdient evenveel: “Belgische horeca kan hiervan leren”
-
Kan je de houdbaarheid van vlees verlengen door het al te bakken en in de koelkast te bewaren?
In de supermarkt kan je vaak vleesverpakkingen kopen met korting omdat ze die dag zelf vervallen. En iedereen verliest weleens vlees in de koelkast uit het oog. Kan het helpen om dat vlees dan eerst op te bakken of om het in te vriezen om de houdbaarheidsdatum te verlengen of niet? Levensmiddelenchemicus Bruno De Meulenaert legt uit. -
HLN Shop
“Gebruik er verschillende door elkaar”: podoloog geeft raad bij het kiezen van jouw perfecte wandelschoenen
Bij velen onder ons kriebelt het al om deugddoende tochten te maken in het groen. Ben je nog geen volleerd wandelfanaat, maar wil je graag de draad oppikken? Trek dan een instapmodel wandelschoenen aan je voeten. HLN Shop gaat na met welk schoeisel je als beginnend wandelaar - figuurlijk dan - over rozen loopt. -
-
PREMIUMExclusief
Sandra Bekkari helpt je duurzaam kilo’s verliezen in 5 simpele stappen: “Strenge diëten helpen je metabolisme om zeep”
-
PREMIUM
“Deze Belgische wijn van 22 euro uit de supermarkt is echt de moeite”: wijnproductie in ons land boomt, maar welke flessen zijn lekker?
In 2023 produceerde ons land 13 procent meer wijn dan vorig jaar, goed voor een totaal van 3,4 miljoen liter. Maar welke Belgische wijnen zijn lekker? Matcht de vraag met het aanbod? Welke flessen vind je terug in de supermarkt en in welke druiven blinken we uit? HLN-sommelier Sepideh Sedaghatnia geeft antwoord en tipt vier wijndomeinen: “Onze cool climate wines hebben een frisheid waar Frankrijk en Spanje jaloers naar kijken.” -
PREMIUM
“Met de juiste voeding vermijd je hoofdpijn en stijve spieren": wat eet en drink je best voor en na een loopwedstrijd?
Wanneer je morgen de Antwerp 10 miles wil lopen, denk je op voorhand al beter eens na over wat je best op je bord legt. Want jawel, je voeding kan je prestatie verbeteren. Sportdiëtiste Stephanie Scheirlynck en voedingsdeskundige Sandra Bekkari leggen uit wat je best voor, na en tijdens de wedstrijd eet. “Drie borden spaghetti ná je training hebben niet echt nut.” -
Exclusief: al het smakelijke nieuws van HLN Eten elke week in je mailbox
-
PREMIUM
Goedkoper dan een dure proteïneshake én goed voor spierherstel: welke chocolademelk is de beste keuze na het sporten?
-
Neem nu deel aan de Gouden Giro en maak kans op de hoofdprijs van 5.000 euro dankzij HLN
Volgende week zaterdag gaat in Turijn de Ronde van Italië van start. In de eerste grote ronde van het seizoen strijden de renners om de felbegeerde roze trui. Met de Gouden Giro kan jij bewijzen dat je de strafste ploegleider bent en prachtige (geld)prijzen winnen dankzij HLN. Deelnemen is dus de boodschap! -
PREMIUM4
Verkoop van eetbare planten verdubbeld: “Van dit onkruid kun je een pittige pesto maken”
Na Bye Bye Gazon krijgen we nu Bye Bye Siertuin. De moderne tuin is niet alleen een lust voor het oog, maar laat zich ook smaken. Planten groot of klein, tegenwoordig moeten ze vooral eetbaar zijn, signaleren tuinaannemers. “Met onkruid uit je tuin maak je de pittigste pesto.” -
PREMIUM
'Oatzempic' is nieuwe hype online om af te vallen: hoe maak je het? En hoe werkt het?