Door Oekraïne doodverklaarde Russische commandant van Zwarte Zeevloot lijkt op te duiken tijdens videoconferentie

Het Russische ministerie van Defensie heeft een video verspreid waarin Viktor Sokolov, de commandant van de Zwarte Zeevloot, zou te zien zijn. Opvallend, want Oekraïne had gisteren nog beweerd dat Sokolov bij een aanval op het hoofdkwartier van de Zwarte Zeevloot op de Krim door een Oekraïense raket is omgekomen.

Is Viktor Sokolov, de commandant van de Zwarte Zeevloot, dood of niet? Als we Oekraïne mogen geloven, dan is de 61-jarige admiraal omgekomen bij een aanval op het hoofdkwartier van de Zwarte Zeevloot in Sevastopol, op het schiereiland de Krim, vorige week vrijdag. Samen met hem zouden ook nog 33 andere officieren zijn omgekomen.

Het hoofdkwartier zelf zou trouwens ook onherstelbare schade hebben opgelopen. Dat meldde het Oekraïense leger gisteren nog. Die beweringen werden echter nog niet onafhankelijk bevestigd, ook niet door Rusland.

En net vandaag lijkt Viktor Sokolov op te duiken in een videoconferentie, voorgezeten door de Russische minister van Defensie Sergej Sjojgoe. Uit een persbericht moet blijken dat de vergadering vandaag heeft plaatsgevonden, maar de naam van Sokolov wordt niet vernoemd.

Op het naamplaatje van de man staat wel de naam "Sokolov V.N." en op zijn deel van het scherm staan de cyrillische letters "ЧФ", de afkorting van de Zwarte Zeevloot. Die moeten dus duiden dat het wel degelijk gaat om Sokolov.

BEKIJK - Tijdens een aanval op het hoofdkwartier zou volgens Oekraïne commandant Viktor Sokolov zijn omgekomen:

Videospeler inladen...

De Russen zijn altijd vaag als het gaat om details over hun slachtoffers. Volgens hen is bij die aanval maar één militair vermist geraakt. Van doden is er volgens de Russen überhaupt geen sprake. 

Sokolov - of de man die op hem lijkt - verschijnt enkele keren tijdens de videoconferentie, maar zegt niets. Achter hem lijkt hij een groot wit kussen of fauteuil te hebben. Of het wel degelijk om de man in kwestie gaat én of de video effectief van vandaag dateert, is nog niet duidelijk. 

Achteraf houdt het Kremlin de lippen stijf op elkaar als het vragen krijgt over Sokolov. "Er is vanuit het ministerie van Defensie geen informatie hierover", zegt woordvoerder Dimitri Peskov. "We hebben niets te zeggen."

De Zwarte Zeevloot is van groot belang voor Rusland. Momenteel ligt ze aangemeerd in Sevastopol, in het zuiden van het door Rusland geannexeerde schiereiland de Krim. Oekraïne voert steeds vaker aanvallen uit op Russische posities op het schiereiland. De Krim is cruciaal voor de Russische marine en voor de logistiek en bevoorrading van de troepen die het zuiden van Oekraïne bezetten. Oekraïne heeft het aantal aanvallen op het schiereiland de afgelopen weken gevoelig opgevoerd.

Meest gelezen