België, Nederland en Duitsland leggen laatste hand aan kandidatuur Einstein Telescoop

Voeren -

België, Nederland en Noordrijn-Westfalen (Duitsland) hebben dinsdag een intentieverklaring ondertekend voor hun gemeenschappelijke kandidatuur voor de bouw van de Einstein Telescoop op het drielandenpunt. Dat zeggen Vlaams minister voor Innovatie Jo Brouns en zijn Waalse tegenknie Willy Borsus in een persbericht.

Bron: BELGA

De Einstein telescoop moet een gigantische ondergrondse telescoop worden voor de monitoring van zwaartekrachtgolven, minieme schommelingen in de gravitatiegolven die door het heelal reizen en die ons volgens een theorie van Albert Einstein meer kunnen vertellen over ons heelal. 

Van het Europese prestigeproject is al langer sprake en de telescoop zal over enkele jaren ergens in Europa worden ingegraven. Waar precies, is nog onbekend. Momenteel zijn drie mogelijke locaties in de running, een daarvan ligt in de buurt van het drielandenpunt tussen België, Nederland en Duitsland. Een beslissing wordt niet verwacht voor 2026. 

De intentieverklaring over de route naar de gezamenlijke officiële kandidatuur van de drie landen werd dinsdag ondertekend door vertegenwoordigers van de Belgische federale regering, Vlaanderen, Wallonië, de Franse Gemeenschap, de Duitstalige Gemeenschap, de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen, de Nederlandse regering en de Nederlandse provincie Limburg. De verklaring bevat onder meer verdere afspraken over samenwerking. 

“Ik heb vandaag veel positieve energie gevoeld om van het project Einstein Telescope een succesverhaal te maken”, zegt Vlaams minister van Innovatie Jo Brouns, die gastheer was van de bijeenkomst. “Ik zal dit project, dat zo belangrijk is voor onze provincie Limburg, Vlaanderen, België, Nederland, Duitsland en in het bijzonder voor de grensregio van dichtbij blijven opvolgen, in het besef dat we iets unieks aan het uitbouwen zijn.”

“De toekomstige site moet een internationaal referentiecentrum worden. Het is een unieke broedplaats voor onderzoek en wetenschap, maar zal ook een sterke impuls geven aan de lokale economie en aan de creatie van directe en indirecte werkgelegenheid, aangezien veel bedrijven betrokken zullen zijn bij de bouw, de uitvoering en het onderhoud van de site”, aldus nog minister Borsus.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer